Programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ş. Fethi YILDIZ, Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus BULUT, Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cevdet ATAOĞLU, Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bekir ALDEMİR, basın mensupları, kurum müdürleri, veli ve öğrenciler yoğun katılım gösterdiler.
Nilüfer Şehitler Ortaokulu Özel eğitim sınıfı öğrencilerinin el emeklerinin yapıldığı sergi açılışıyla başlayan program, İşitme engelli öğrencilerin işaret diliyle eşlik ettiği bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşıyla devam etti. Açılış konuşması için sahneye davet edilen Okul Müdürü Mehmet Şirin DAYAN: Öncelikle mütevazi şartlarımızı kabul edip davetimize icabet eden konuklarımıza ve bizleri bugünde yalnız bırakmayan siz değerli katılımcılarımıza teşekkür ederek başlamak istiyorum dedi. Hepimizin potansiyel özel gereksinimli birey adayı olduğumuz yaşamı, renkli kılmanın tek yolu empati geliştirmekle olur. Özel gereksinimlileri hatırlamanın tek günü 3 Aralık olmamalı bilinciyle, engelsiz bir yaşam diliyorum diyerek, programda emeği geçen Özel Eğitim zümresine teşekkür etti.
Açılış konuşması için sahneye davet edilen Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi YILDIZ: Günün önemine binaen gelecek seçimlere değil gelecek nesillere yatırım yapan bir başkan ile çalıştıklarını ve bu programların organizasyonunun engelli bireylerin topluma kazandırılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Burda eğitim gören öğrencileri çok şanslı görüyorum. Son dönemlerde çocukların akranla değil ekranla yaşadığı bir dönemi yaşıyoruz. Ağlamayan çocuğa artık leptop vermiyorlar velilerden rica ediyorum ülkenin geleceği için velilere çok iş düştüğünü düşünüyorum. Bir ülkenin gelişmişliği sadece yaratmış olduğu teknolojilerle değildir. Son dönemde özellikle emperyalist güçlerin ülke üzerine oynamış olduğu ve özellikle yaratmak istediği bir Z kuşağı ile bu ülkenin gelenek ve göreneklerini kaybettirmeye çalışıyorlar ve diyorum ki biz geleneğimizi, göreneğimizi ve tarihimizi asla unutmayacağız” diye konuştu. Program, Özel eğitim sınıfı öğrencilerinin kaşık oyunu ritim çalışmasıyla devam etti. Katılımcıların, Otizm tanılı öğrencilerin ritim gösterisine büyük ilgi gösterdikleri gözlendi. Ritim çalışması yapan öğrenci ailelerinde duygusal anların yaşanmasıyla, Öğrenciler, katılımcıların yoğun alkışlarıyla sahneden ayrıldı.
“Kapsayıcı Eğitim” kapsamında konuşmasını yapması için sahneye davet edilen, Uludağ üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim görevlisi Dr. Şerife DEMİRDAĞ: Tüm dünyada 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak farkındalık oluşturmak adına kutlanan bir gündür. Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan bir kararla, uluslararası farkındalık günü olarak belirlenmiştir. Böyle bir güne ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni engelli olarak tanımlanan bireylerin toplumla bütünleşebilmesi için farkındalık oluşturmaktır. Her yıl, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen tema doğrultusunda pek çok ülkede çeşitli etkinlikler, kutlamalar ve farkındalık oluşturmak adına seminerler düzenlenmektedir. Bu evrensel günde temel amaç kapsayıcılığın anlatılması ve anlaşılması olmakla birlikte her yıl kapsayıcılık kavramını anlatan özel bir tema belirlenmektedir. Bu sene belirlenen tema “Kapsayıcı kalkınma için dönüştürücü çözümler: erişilebilir ve eşitlikçi bir dünyayı için inovasyonun rolü”dür.
Bugün, kapsayıcılık kavramının ne anlama geldiğini ve kapsayıcılıkta önemli bir basamak olan istihdama katılıma giden yolların tam da bizim durduğumuz sokaklardan geçtiğini konuşacağız ama Özel gereksinimlilerin toplumla bütünleşmesine ihtiyaçları yok, tam aksine toplumun özel gereksinimlilerle bütünleşmesi gerekiyor dedi.
Konuşmaları için sahneye davet edilen Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ayşegül YELÇE: Bundan 13 yıl önce Özel Eğitim Öğretmenimiz Savcı GÜRBÜZ beni Ağrı’da Doğu Anadolu Bölgesinin İlk Engelliler Haftası Programına davet etmişti. Sağlık şartlarım elvermemişti katılamamıştım ama 13 yıl sonra bugün için davet ettiler ve bir arada olmak nasip oldu diyerek, Fasiyo Skapulo Humeral Musküler Distrofi. Kısaca FSHD tanılı bir hastalığının olduğunu dile getirerek, Her gün bir kasımı daha kaybediyorum. Yürüyemiyorum. Kendimi başıma bir şey yapamıyorum. Yardımsız yaşayamıyorum. Tekerlekli sandalyeye mahkûmum. Şu anda sadece oturabiliyorum. Konuşabiliyorum. Bilgisayarda gazete okuyabiliyorum. Tokalaşamıyorum. Ama tuşlara basabiliyorum. Kısacası sağlıklı insanların yapabildiği hiçbir şey yapamıyorum. Üstelik bu, iyi halim! İnsanlara, sahip oldukları engele karşın, engelsiz bir yaşam sürdürebileceklerini anlatmak istiyorum. Onlara umut vermeye ve mutlu olmalarını sağlamaya çalışıyorum. Başımıza ne gelirse gelsin, sonucu belirlemek bizim kendi elimizde. Benim yaşadığım acı gerçek karşısında iki seçeneğin vardı: Ya hayata küsecektim ya da karşıma çıkan zorluklarla mücadele edecektim. Ben ikinci şıkkı tercih seçtim. Ve belki şaşıracaksınız ama hayatım boyunca mutlu bir kadın olarak yaşadım. tüm bu olumsuzluklara rağmen ben hep ürettim. Ve çok şanslıyım ki, birlikte çalıştığım insanlar, benim engellerimi değil, kafamın içindekileri ve yapabileceklerimi görüp bana destek oldular. Mücadelemin ve mücadelemin bana kazandırdıklarının, benzer durumda olanlara ilham vermesini dilerim. Dedi Program için davet aldığında çok mutlu olduğunu dile getiren YELÇE, sağlık durumundan dolayı zorlansa da iyi ki sizlerle bir araya geldim dedi.
Program, Otizm tanılı öğrencilerin konuklara yazdıkları mektupları paylaşmasıyla devam ederken, sahneye davet edilen Duyum İşitme Engelliler Okulu Zeybek Ekibinin, Zeybek Oyununu sahnelemesiyle son buldu. Öğrenciler, katılımcıların yoğun alkışlarıyla sahneden ayrıldı. Konuşmacılara plaket ve çiçek takdimiyle program tamamlanmış oldu. Program çıkışı konuştuğumuz özel gereksinimli öğrenci velileri bugün çocuklarının sahne gösterileri ile el emekleri olan sergi çalışmalarını görünce çok mutlu olduklarını, çocuklarıyla gurur duyduklarını ve emeği geçen herkese çok teşekkür ettiklerini belirttiler.