Türk toplumunda erkek çocuklara uygulanan geleneklerden biri olan sünnet; hijyen, tıbbi, dini ve sosyokültürel nedenlerle yapılmaktadır.
Özellikle yarı yıl tatilinde, pek çok aile çocuklarını sünnet ettirmeye yöneliyor. Sünnet, basit bir işlem gibi gözükse de güvenilir ellerde ve steril şekilde gerçekleştirilmediği takdirde ciddi sıkıntıları da beraberinde getirebiliyor.
Özel Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Mehmet Yaman, sünnet işleminin hem cerrahi hem de psikolojik açıdan üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu belirterek, sünnet esnasında gerekli cerrahi özenin gösterilmemesinin önemli komplikasyonlara yol açabileceği uyarısından bulundu.
Sünnet uygulamalarının günümüzde modern tıpla birlikte çok daha etkin ve hızlı sonuçlar ortaya çıkardığını kaydeden Op. Dr. Mehmet Yaman, “Sünnet işlemi basit gibi görünse de bunun doğru ve uzman ellerde yapılması gerçekten çok önemli. Çünkü sünnet, cerrahi yönünün dışında, psikolojik yönden de üzerinde durulması gereken bir süreçtir. Bu anlamda işinin ehli kişiler tarafından ve cerrahi operasyon kurallarına uygun olarak yapılması gerekiyor. Çünkü sünnet esnasında gerekli cerrahi itina gösterilmemesi durumunda, kişide önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi ile sonuçlar ortaya çıkabilmektedir” dedi.
Sterilizasyon büyük önem taşıyor
Sünnet sonrası oluşabilen komplikasyonlardan dolayı ülkemizde her yıl yüzlerce çocuk için hastanelere başvurular olduğunu belirten Op. Dr. Yaman, “Sterilizasyonun tam uygulanmaması, sürekli olarak aynı aletlerin kullanılması, cerrahi teknik konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması ve özellikle toplu sünnetler, bu komplikasyonların görülme oranını artırıyor” diye konuştu.
“Çocuğun geleceği de düşünülerek hareket edilmeli”
Sünnet işlemlerinin, Türkiye’de genel olarak 6-7 yaş sonrası çocuklarda yapılsa da son zamanlarda yenidoğan bebeklerde yapılan sünnet sayısında da hızlı bir artış göze çarptığını vurgulayan Dr. Mehmet Yaman; “Cerrahi operasyon ile bakımındaki kolaylık, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması ve psikolojik travma oluşturmaması gibi avantajlarından ötürü yenidoğan sünneti, ülkemizde de daha sık uygulanır hale geldi. Sünnet konusunda ne yazık ki ülkemizde çocuklara ve ebeveynlere yeterli eğitim verilemiyor. Çocuğun sünnet öncesinde ön hazırlığın mutlaka yapılması ve uygun ortamlarda bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada psikolojik olarak sünnet işleminden kötü etkilenen çocuğun, ileride cinsel yaşantısına olumsuz yansıyacak çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı basit gibi gözüken sünnet için çocuğun geleceği de düşünülerek hareket edilmeli ve bu konuda gerekli farkındalık oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.