Burun estetiği olmak isteyen hastaların en çok korktukları ve belki de ameliyat olmaktan kaçınmalarının nedeni ameliyattan sonra çok ağrı çekeceklerini ve çok fazla moraracaklarını, şişeceklerini düşündüklerinden dolayıdır.
Op. Dr. Bekir Sivri, burun estetiği için başvuran çoğu hastanın ameliyat öncesi en çok sordukları soruları şöyle sıraladı:
“Ameliyatta burun kemiğimi kıracak mısınız? Kırmadan törpü yaparak ameliyatımı yapmanız mümkün mü? Burun içine tampon koyulacak mı? Ameliyat sonrasın da çok ağrım sızım olacak mı? Ameliyattan sonra çok morluk şişlik olacak mı?”
Op. Dr. Bekir Sivri, “Doğal olarak insan bilmediği şeyden korkar. Bildiği yoldan giderken korkmaz. Burun estetiğinde de hastalarımızın korkularının nedeni ameliyatla ilgili bazı noktaları bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Burun estetiği ameliyatı ister kemik kırılarak, ister çeşitli keski aletleri kullanılarak yapılsın bilinenin aksine tamamen ağrısız bir ameliyattır diyebiliriz. Çeşitli tekniklerde kullanılan “alet” kırmaz ama keser sonuçta kemikte oluşturulan kesi de bir kırıktır. Yani sonuçta kırmadan burun estetiği tamamen ticari bir yalandır diyebiliriz. Burada kelime oyunu yapılarak hastalar kandırılmaktadır. Ben şahsen ameliyat setinde çekiç olmayan estetik cerrah tanımıyorum” dedi.
Ülkemizde çoğu hastamızın kemikli, geniş ve büyük bir burnu olduğunu ifade eden Op. Dr. Bekir Sivri, bundan dolayı çoğu zaman kemikte bir kırma ya da kesi yapmadan ameliyat yapılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
Sivri, “Burun estetiği ameliyatı sonrasında bir miktar şişlik ve morluk olabilir. Bunun sebebi ameliyat sırasında ister istemez cilt altında kesilen küçük kan damarlarından cilt altına sızıntı olmasından kaynaklanmaktadır. Basit bir kan tahlili için laboratuvara gittiğinizde bile damardan kan sızmasına bağlı cilt altında morluk olma ihtimali vardır. Tabi burun ameliyatlarında titiz dikkatli çalışıldığında bu morluk ve şişlik daha az olmakla birlikte kişiye bağlı olarak da bu şişlik ve morluk değişebilmektedir. Kimilerinde hafif darbelerle bile kolunda bacağında morluk olabilmekle birlikte kimisinde de çok az yada hiç morluk olmamaktadır. Peki hastalarımız morluk ve şişlikten korkması gerekiyor mu? Kesinlikle hayır çünkü bir miktar morluk ve şişlik olsa da bu 4-5 gün içinde hızla geçmekte kişide bir ağrı, sızı, iyileşme problemi rahatsızlık yapmamaktadır. Günümüzde burun ameliyatlarında eskiden olduğu gibi büyük bez tamponları artık kullanmamaktayız onun yerine yumuşak içinden hava akımının geçmesine izin veren silikon splintler kullanmaktayız. Bunları kullanmaktaki amacımız burun içinde destek ve sabitleme yapmalarından dolayıdır. Burun içindeki kanamayı daha sonra kendiliğinden eriyen dikişler kullanarak durdurmaktayız. Kanamayı durdurmak için tampon uygulaması neredeyse artık hiç yapılmamaktadır. Bu burun içine koyduğumuz silikonlar ameliyat sonrasında hastada ağrı, sızı yada herhangi bir rahatsızlık yapmamaktadır. Burun içine müdahale edilmediği durumlarda burun içine hiçbir şey koyulmadan da ameliyat yapılabilmektedir. Peki estetik ameliyatta kemiğin kırılması ya da kesilmesi, tampon kullanılması ya da kullanılmaması, morluk olması ya da olmaması başarıyı yani hastamızın istediği tarz burnu yapmamızda önemli faktörler midir? Kesinlikle hayır. Burun estetiği aynı zamanda bir sanattır. Burun estetiğinde başarıyı etkileyen en önemli faktör doktor seçimidir. Çünkü burun estetiği standart bir iş değildir. El işidir sanat işidir. Şunu da unutmamak gerekir teknoloji ne kadar gelişse de günümüzde hala en iyi marka arabalar fabrikasyon değil el işi üretilmektedir. Burun estetiği için araştırma yapan hastalara önerim doktorun kullandığı teknik ya da yöntemi araştırmalarından ziyade mümkünse daha önce ameliyat olmuş hastalarını görmeleri, sonuçlarını ve kendine uygun tarzda burun ameliyatı yapan doktoru araştırmalarıdır” diye konuştu.