Türkiye genelinde iş gücü piyasında gerçekleşen araştırmaya göre, çalışanların yüzde 50’si sigorta (SGK) primlerinin düzenli olarak ödenmediğini ifade ediyor.
8 binin üzerinde katılımla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre; çalışanların yüzde 50’si sigorta primlerinin düzenli olarak yatırılmadığını söylerken, yüzde 40’ı primlerinin düzenli olarak yatırıldığını, yüzde 9’u da primlerinin yatırılıp yatırılmadığını takip etmediğini belirtiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2023 yılına kadar kayıt dışı istihdamın yüzde 50 oranında azaltılması hedefi ve bu alandaki çalışmaları, çalışanların kayıt içine alınmasına ilişkin umut vaat ediyor.
Gerçekleştirilen “Kayıt Dışı İstihdam” konulu anket çalışmasında, çalışanlara “Bugüne kadar çalıştığınız kurumlarda, SGK primleriniz (sigortanız) düzenli ve eksiksiz olarak yatırıldı mı?” sorusu yöneltildi. Ankete katılan 8 bin 88 adayın verdiği yanıtlara göre, çalışanların yüzde 50’si sigortalarının düzensiz ve eksik yatırıldığını söylerken, yüzde 41’i SGK primlerinin zamanında ve tam olarak yatırıldığını ifade ediyor. Kalan yüzde 9’luk bölüm ise SGK hizmet dökümünü takip etmediği için bu konuda bilgi sahibi değil.
2023’E KADAR KAYIT DIŞININ YÜZDE 50 AZALTILMASI HEDEFLENİYOR
Bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2014-2023 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi ise, istihdamın kayıt dışından çıkarılmasına ilişkin umut vaat edici projeler içeriyor. Stratejinin öncelikli hedefleri arasında; turizm, inşaat, finans, bilişim, sağlık, tarım, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 2023 yılına kadar istihdamın artırılarak, kayıt dışı çalışmanın yüzde 50 oranında azaltılması yer alıyor. Her türlü girişimciliğin desteklenmesi, eğitim - istihdam ilişkisinin yönetilmesi ve iş yerinde güvenlik - denetim mekanizmasına ağırlık verilmesi ise istihdam stratejisinin ana başlıkları arasında.
ÇALIŞMA HAYATINDA DENETİMLER ARTIYOR
Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, son yıllarda çalışma hayatında denetimlerin artması ile birlikte kayıtsız çalıştırılan eleman sayısının giderek düştüğünü söylüyor. Çalışanların işverenleri tarafından sigorta primlerinin yatırılıp yatırılmamasını kontrol etmelerinin önemine de işaret eden Duyarlar, “Denetimlerin artması, çalışanların kendi primlerinin ödenip ödenmediğini takip etmeleri ile iş hayatında sosyal güvenlik şemsiyesi altına giren çalışan sayısının artacağını düşünüyorum. İş hayatının en önemli sorunu olan sigortasız çalışan sayısının azaltılması konusunda Türkiye’nin son yıllarda önemli bir yol aldığına ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek projelerle daha da olumlu bir tablo çizeceğine inanıyorum” dedi.