ÇOMÜ İletişim Fakültesi tarafından yürütülen, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen ’Çanakkale Film Platosu Fizibilite Çalışması’ tanıtım toplantısı yapıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi tarafından yürütülen, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)tarafından desteklenen ve gelişmekte olan sinema ile dizi sektörü için Çanakkale’de yapılacak bir film platosu projesinin bölge kalkınmasına katkılarını değerlendirmek üzere İletişim Fakültesi Dekanlık Makamında gerçekleşen toplantıya, Dekan Prof. Dr. Tevhit Ayengin, proje ekibi; İletişim Fakültesi Radyo-Sinema TV Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hülya Önal, Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Elmacı, Öğr. Gör. Gökhan Akça, GMKA temsilcileri Mesut Uğur, Murat Ateş ve basın mensupları katıldı.
Dekan Prof. Dr. Tevhit Ayengin, ‘’Film platosu, sinema ve televizyon çekimleri için oluşturulmuş, dekor ve teknik donanım imkânı veren açık veya kapalı özel alanı ifade etmektedir. Çanakkale gerek tarihi geçmişi gerekse coğrafi özellikleri nedeniyle son yıllarda film ve dizi yapımcıları için bir cazibe alanı haline gelmiştir. Artan bu ilgiye rağmen kalabalık bir ekiple gerçekleştirilen bu çalışmalar için bölgemizde uygun bir çalışma alanı bulunmamaktadır. Set çalışanlarının konaklamasını sağlamak ve teknik ekipman, dekor, personel gibi mutlak gerekli unsurları beraberinde getirmek zorunda kalan yapımcılar, tırlar dolusu yükle mobilize çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu tür platolar ülkemizde yok denecek kadar azdır. Bu gerçeklerden hareketle oluşturulan projenin temel amacı; tarihi ve doğal zenginlikleriyle sektörün son yıllarda dikkatini çeken bölgeye hem ulusal hem de uluslararası yatırımcıyı çekmektedir. Daha önce bölgede bu anlamda yatırım yapılmamıştır. Proje kapsamında yeni istihdam alanları oluşturmanın imkânları araştırılacaktır. Bu sayede bölgeyi yenilikçiliğin ve girişimciliğin dinamiklerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz.Finansal kaynak yaratılması için GMKA kapsamında yeni bir destek projesi yazılması, Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası, Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Odası ve Çanakkale Belediyesi gibi kurumlarla görüşülecektir. İşletme modelinin belirlenmesi noktasında ise konunun akademik ve eğitim boyutu nedeniyle fakültenin, ticari boyutu nedeniyle de katkı sağlayacak kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak bir protokol ile ulusal ve uluslararası işletme model örneklerinden yararlanarak bir işletme politikası oluşturulacaktır’’dedi. Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hülya Önal projenin bitmiş olan ilk etabının detaylarını anlattı. Her projenin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Önal; ‘’Hangi alanda olursa olsun yapılan her çalışma, her araştırma değerlidir ve bu bölgenin kalkınmasına yöneliktir. Eğer doğru destek alır, doğru yönlendirebilirsek sonuca geldiğimizde Çanakkale de pek çok sektörde gelişmeyi sağlayacak bir oluşum olacaktır’’ dedi.