Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Karadağ köyünde, özel bir firma tarafından başlatılan altın arama çalışmaları vatandaşlar tarafından protesto edildi.
Geçtiğimiz günlerde Karadağ köyünde davul zurna eşliğinde oynayarak tepkilerini dile getiren köylüler, ilçe merkezinde de eylem yaptı. Çan ilçesine gelen yaklaşık 500 kişilik grup, Atatürk Şehir Meydanı'nda toplanarak, altın madeni şirketinin köylerini terk etmesini istedi. Köylüler, şiirler okuyup, sloganlar atarak madencilere tepki gösterdi. Yaklaşık 46 bin metrekare alanda 600'ün üzerinde sondaj yapılacağını belirten köylüler, "Bizim başka köyümüz yok. Biz burada doğduk, burada büyüdük, burada karnımızı doyuruyoruz. Ankara'da maden ruhsatı verenler, önce ruhsat verdikleri yeri gelip görsünler" dedi.
Karadağ köyünün muhtarı Ramazan Dizman ise, “Bugün köylünün varlık mücadelesi için buradayız. Özel bir madencilik firması, Ankara’dan aldığı ruhsatla dağlarımıza, ormanlarımıza ve sularımıza zarar verecek. Bugün 41 şirketi ile dev bir holding olan bu kuruluş, köylünün hoşgörüsünü de istismar etmektedir. Biz burada köy muhtarları ve azaları, köylümüzün tertip heyeti ile birlik ve beraberlik içinde mücadelemizin ikinci adımını atmış bulunmaktayız. Biz Çan halkının oksijen teminatıyız. Çan ve Çanakkale, Karadağ ve çevre köylerden gelen su, süt, et ve diğer gıdalarla besleniyor. Valilik makamı ile İl Özel İdare neden bölgeye ciddi bir teknik heyete sahip inceleme komisyonu göndermiyor? Yeri geldiğinde muhalefet eden, yeri geldiğinde susup oturan akademik odalar neden hala Karadağ’a gelmiyor? Günlerdir yerel, ulusal ve uluslararası basında yazılı, görsel olarak 200’den fazla haber çıktı. İktidar ve muhalefete mensup meclis üyeleri, Çan’daki Karadağlılar, resmi kuramlar ve Çan halkı neden susuyor? Bizler herkesten yaşama ve demokrasi hakkımıza saygı ve destek istiyoruz” diye konuştu.
Muhtarın konuşmasının ardından köylü kadınlar pazar yerine giderek ellerindeki pankartlarla sessizce yürüdü. Eylem olaysız sona erdi.