Çavuşoğlu-stoltenberg Ortak Basın Toplantısı (1)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "IŞİD kaynaklı olanları dahil terörün kapsamlı bir strateji dahilinde ele alınması gereği üzerinde durduk. IŞİD’in NATO’nun güneydoğu sınırına ciddi bir tehdit oluşturduğu hususunda mutabık kaldık" dedi.
Türkiye’ye 2 günlük ziyaret gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bakanlıkta bir araya gelen Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 1 Ekim’de göreve başlayan Stoltenberg’i Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Kendisi göreve başladıktan sonra Polonya’yı ziyaret etti ve ikinci ziyaretini de Türkiye’ye yapmaktadır. NATO’nun doğusunda ve güneyinde meydana gelen önemli gelişmeler ışığında bu ziyaretin çok zamanlıca olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ciddi sınamalarla karşıya olduğunu mevcut ortamda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in büyük bir sorumluluğu üstlendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Fakat kendisinin daha önceki görevlerinden elde ettiği bilgi ve birikimler bu zorlu görevi başarıyla yerine getireceğinden şüphemiz yok. Sayın Stoltenberg’e Türkiye olarak görevi süresince en güçlü desteği vereceğimizden hiç şüphesi olmasın" dedi.
Çavuşoğlu, gerek Stoltenberg ile baş başa gerekse heyetlere arası yapılan görüşmelerde, IŞİD tehdidi başta olmak üzere Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, bölgedeki güvenlik sorununu ve NATO çalışmalarını kapsayan konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını açıkladı. Çavuşoğlu, "IŞİD kaynaklı olanları dahil terörün kapsamlı bir strateji dahilinde ele alınması gereği üzerinde durduk. IŞİD’in NATO’nun güneydoğu sınırına ciddi bir tehdit oluşturduğu hususunda mutabık kaldık. Aynı zamanda sınırlarımızda baş gösteren krizin insani boyutlarına da değindik" dedi.
"TÜRKİYE 1.5 MİLYON SURİYE VE IRAKLI’YI BARINDIRIYOR"
Çavuşoğlu, Türkiye’nin çoğunluğu Suriye’den olmak üzere Irak’tan gelen 40 bin civarında Ezidi ile beraber yaklaşık 1.5 milyon Suriye ve Iraklı’yı barındırdığına ve büyük bir yükü omuzlarında taşıdığına dikkat çekti.
Görüşmelerde Eylül ayında Galler’de yapılan NATO Zirvesi’nin sonuçlarının takibini yaptıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, bu çerçevede Türkiye’nin gerek ikili düzeyde gerekse NATO kapsamında Ukrayna’ya sağladığı desteği ve NATO-Rusya ilişkilerini ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Bu vesileyle Kırım Tatar Türklerinin durumu hakkında Sayın Genel Sekretere bilgi verdim. Hassasiyetlerimi Genel Sekretere izah ettim. Rusya ile bu konuda süren diyaloğumuzu da paylaştım. Ayrıca başkanlığını Sayın Afakan’ın üstlendiği Ukrayna’daki AGİT Gözlem Misyonunun faaliyetlerini de ele aldık. Afganistan’da NATO’nun sürdürdüğü ISAF’ın bu yıl sonunda görevini tamamlamasıyla NATO öncülüğündeki kararlı destek misyonunun ilgili hazırlıkları da görüşmelerimizin gündem maddelerinden bir tanesini oluşturmuştur. Afganistan makamları istediği sürece Afganistan yalnız bırakmayacağız, güçlü katkılarımızı ve desteğimizi sürdüreceğimizi, ülkemizin Afganistan’ın taahhüdünün uzun vadeli olduğunu Sayın Genel sekretere ilettim."
Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman yaptığı katkılarla uluslarası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini her zaman sürdüreceğini belirtti.
NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: "IŞİD İTTİFAK İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na kendisine gösterilen misafirpervelikten dolayı teşekkür etti.
Türkiye’nin NATO için kilit bir müttefik olduğunu vurgulayan Stoltenberg, NATO’nun Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini ve IŞİD’i çok büyük bir tehdit olarak algıladıklarını kaydetti. NATO olarak IŞİD’e karşı önemli kararlar aldıklarını vurgulayan Stoltenberg, şimdi bu kararları eyleme geçirme vaktinin geldiğini dile getirdi. Stoltenberg, "Türkiye’nin IŞİD tehlikesine karşı savunmasına yardımcı olacağız" dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, şunları kaydetti: "İttifakımız tehditlerle karşı karşıya. IŞİD, Irak halkı, Suriye halkı, bölge ülkeleri ve NATO ülkeleri için tehdit. NATO kendi rolünü oynuyor. Patriot füzelerinin yerleştirilmesi buradaki savunmayı güçlendiriyor. Türk halkını güçlendiriyor. NATO tüm müttefiklerini kendi güvenliklerini korumakta desteklemekte kararlıdır. Patriot sistemlerini Türkiye’ye yerleştirdik ve Türkiye’nin savunmasını güçlendirdik. Türkiye’nin kendini savunma gücü de var. Biz her zaman Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz. Bu ittifakın bir parçası. Türkiye’nin ne yaptığı ile ilgili olarak. Geniş bir uluslararası çabanın parçası olarak belli adımları var. Türkiye’nin çok büyük bir misafirperverlik gösterdiğini belirtmem gerekiyor. TBMM’nin Türkiye’nin daha aktif bir rol oynama konusundaki kararından memnuniyeti belirtmek istiyorum. Türkiye ile ortağız bölgede güvensiz durumu azaltmak için işbirliğine devam ediyoruz."

Haberleri