Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Çiftlik jeotermal sahası zebil olursa, iki elim zebil edenlerin yakasında olur" dedi.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu başkanlığında Aydın BŞB hizmet binası meclis salonunda ilçelerin bütçelerini görüşmek üzere toplanan belediye meclis üyeleri, 17 ilçe belediyesinin bütçesini onayladı. Meclis toplantısının sonunda grubu adına bütçeyi değerlendiren AK Partili Belediye Meclis Üyesi Naci Somer, büyükşehir belediyesi olarak jeotermale ve örtü altı seracılığına önem verilmesini ve bütçede gerekli yerin ayrılmasını istedi.
Somer’in sözleri üzerine Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak Çiftlik jeotermal sahasında Aydın’ın menfaatleri doğrultusunda çalışma yapmak istediklerini belirtti.
"AYDIN İÇİN JEOTERMAL ÇOK ÖNEMLİ"
Aydın için jeotermalin çok önemli olduğunu kaydeden Çerçioğlu, "Aydın Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizden zamanında Aydın İl Genel Meclisi üyeliği yapmış arkadaşlarımız, ağabeylerimiz var. Geçmiş dönemlerde Çiftlik jeotermal sahasının, MTA ihalesini açtı ve Aydın halkı adına İl Özel İdaresi olarak ihalesine katılım gösrerilerek ciddi paralar ödendi. Çiftlik sahasının sahibi Aydınlılar oldu. Aydınlılar adına o gün görev yapan il genel meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Ama bugün aynı saha atıl vaziyette. Hepimiz Aydın için çalışıyoruz. Bu sahayı Aydın halkının ısınmasında, serada, turizmde, tarımda kullanmak için önümüzde çok büyük fırsat var. Bilindiği gibi bu sahaların bir zamanı var. Ne kadar süresi kaldı bilmiyorum ama 3-4 yıl içerisinde herhangi bir işlem yapılmazsa bu sahalar düşüyor ve Aydın halkının vergileri ile alınmış olan bu saha gidiyor. Sahanın alımının üzerinden 2 buçuk, 3 yıl geçti. 3 senedir orası öylece duruyor. Bu sahanın büyükşehire devri yapılması gerekiyor. Daha sonra ne yapacağımızın kararını da büyükşehir belediye meclisinde veririz. BŞB Başkanı veya BŞB meclis üyeleri bu sahayı küçültüp evimize götürmeyeceğiz, bu yer Aydın halkının hizmetinde kullanılacak. Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var, hepimiz bir kucak elektrik parası ödüyoruz. Bu paralar bizlerin yani Aydın’da yaşayan vatandaşların cebinden çıkıyor" dedi.
"İKİ ELİM ZEBİL EDENLERİN YAKASINDA OLACAK"
Çiftlik jeotermal sahasını değerlendirmek istediklerini söyleyen Çerçioğlu, "Özel sektör yerine burayı Aydın halkı değerlendirsin. Zaten 14 tane özel sektör şirketi bu sahalarımızı kullanıyor. İhaleye girip almışlar, onları eleştirmiyoruz ama bizim de İl Özel İdaresi Aydın halkının parasıyla bu sahayı almış. Sahayı özel sektöre vererek kenti ısıtamazsınız. Çünkü yeri 1 metre kazma yetkisi büyükşehir belediyesinde. Eğer bu saha zebil olursa iki elim buna sebep olanların yakasındadır, bu dünyada olmazsa öteki dünyada olur. Elinimizi vicdanımıza koyalım bu sahayı değerlendirelim. Her siyasi partimizden 2’şer kişi olmak üzere bir komisyon kurarız, bu sahayı gelin Aydın halkının kullanımına kazandıralım. Bu olay 2015 yılı bütçemize de damgasını vurmuş olur. Bu dönemde böyle güzel bir çalışma yapılırsa Aydın’a güzel bir eserimiz kalır" şeklinde konuştu.
Çiftlik sahası ile ilgili Vali Erol Ayyıldız’ın, güzel bir proje getirildiği takdirde, sahayı verebilecekleri sözünü hatırlatan AK Partili Meclis Üyesi Somer, Aydın BŞB olarak bir proje hazırlatılmasını istedi.
"VALİLİK PROJE ONAYLAMA MAKAMI DEĞİLDİR"
Valiliğin proje onaylama makamı olmadığını söyleyen Çerçioğlu, "Mal bizim değil, mülk bizim değil. Burada yapılacak projeler belli, önce elektrik üreteceğiz. Ondan sonra kentimizi ısıtacağız. Ondan sonra da örtülü tarımda kullanacağız. Projemiz üç tane. Eğer elektrik üretebilecek noktada biz sıcaklığı elde elde edemezsek elektrik üretmek yerine kentimizi ısıtır ve seracılıkta kullanırız. Yani koskoca Büyükşehir BŞB meclisine güvenilmiyor mu? Biz hepimiz halkın oylarıyla seçildik. Valilik proje onaylama makamı değildir. Gelsin valilikte bu işin içerisinde yerini alsın, hepbirlikte yapalım" dedi.
"AYDIN BU ALANDAN SOSYAL ANLAMDA İSTİFADE EDEMİYOR"
MHP’li Belediye Meclis Üyesi ve İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale’de, "Aydın bu kaynaktan ekonomik anlamda istifa ediyor ama sosyal anlamda yeteri kadar istifade edemiyor. 2015 yılından itibaren Aydın BŞB önceliğinde bu iş olması gereken mecraya karşılıklı anlayış ve işbirliği ile götürülmelidir" ifadelerini kullandı.
Tüm belediye meclis üyelerinin isteği üzerine, Çiftlik jeotermal sahası Aralık ayında yapılacak olan meclis gündemine alınarak mecliste görüşülecek.