Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) yetkilileri ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik üst düzey bir toplantı yaptı.
Ankara’da 14-15 Ekim tarihlerinde gerçekleşen görüşmelerin ilk gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin başkanlığında üst düzey bir toplantı yapıldı. Bakan Güllüce, AÇA’nın bir üyesi olarak Türkiye’nin ajansın tüm çalışmalarına katılım ve girdi sağladığını, üye olduğumuz 2003 yılından itibaren geçen yaklaşık 10 yıllık süreçte önemli adımlar gerçekleştirdiğini, üyelik kapsamındaki yükümlülüklerini büyük ölçüde yerine getirdiğini belirtti. Bakan Güllüce, Avrupa Birliği’ne tam üye olmadan içerisinde yer aldığımız AÇA’nın çevre haritasının içerisinde bulunmanın Türkiye’nin AB tam üyelik hedefi doğrultusunda çevre konusunda da köklü ve somut reformlarla Avrupa Birliği’ne uyum sağlamasına katkıda bulunacağını ifade etti. Birçok sektörü ilgilendiriyor olması, yüksek uyum maliyetlerini beraberinde getirmesi nedeniyle birçok aday ülke için çevre faslı zorlu yapısından dolayı müzakereye açılan son fasıllardan olurken, ülkemizin Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde 12. fasıl olarak açıldığını, bunun da ülkemizin çevre alanındaki kararlı tutumunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Bakan Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak insanı ve insani değerleri merkeze alan tarih ve kültüründen kopuk olmayan çevreyi gözetip kollayan bir kentleşme anlayışını da benimsemiş bulunduklarını vurguladı.
“AVRUPA ÇEVRE AJANSI’NA ÜYELİĞİMİZİ ÖNEMSİYORUZ”
Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde ülkemizin Avrupa Çevre Ajansı’na üyeliğinin önemsendiğini, bu süreçte Türkiye’nin önemli adımlar gerçekleştirdiğini ve AÇA üyelik kapsamındaki yükümlülüklerini büyük ölçüde yerine getirdiğini belirten Bakan Güllüce, ancak bu gelişmelerin ülkemiz açısından yeterli görülmediğini, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve diğer konularda da AÇA’dan üzerine düşenleri gerçekleştirmesinin beklendiğini ifade etti. Bakan Güllüce, iki günlük toplantının buna fırsat sağlayacağını, ajansla ilişkilerin artarak gelişeceğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ise, Bakanlığın ve ilgili kurumların üst düzey temsilcileri, AÇA Genel Müdürü ve Avrupa Komisyonu Çevre Direktörü ve AÇA Türkiye birincil odak noktaları tarafından katılım sağlanan toplantının 14 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen oturumlarında 7. Çevre Eylem Programı, çevre politikalarına AÇA’nın stratejik uyumu, AÇA Çok Yıllık Çalışma Programı, Türkiye’de ulusal EİONET uygulamaları ve SOER 2015-Türkiye için çevre durum raporlaması konularının görüşüldüğünü kaydetti. 15 Ekim 2014 tarihinde AÇA yetkilileri ve AÇA Türkiye Birincil Odak Noktalarının katılımıyla gerçekleştirilen oturumda kurumların Avrupa Çevre Bilgi ve Gözlem Ağı (EIONET) uygulamalarında karşılaştığı sorunlar, muhtemel işbirliği konuları, AÇA raporlamaları, kurumların AÇA’dan beklenti ve talepleri ile SOER 2015 hazırlıkları konuları görüşülüp değerlendirildi. Aynı gün öğleden sonra yabancı heyet ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Türkiye’nin en büyük atıksu arıtma tesisi Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’ne teknik bir inceleme gezisi düzenlendi.