Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ’Işıklar Sönmesin, Geleceğimiz Yanmasın’ panelinin açılış konuşmasını yaparken, çevre ile ilgili görüşlerini aktardı, çevre sorunlarında kesin çözümün CHP iktidarında olduğunu ifade etti.
Zorlu Grand Hotel’de düzenlenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu’nun yönettiği panele Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Ercan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, TMMOB Onur Kurulu üyesi Elektrik Mühendisi Cengiz Göltaş konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon’a ilk kez 1976 yılında geldiğini belirterek, "Trabzon’a kaçıncı gelişim onu bilmiyorum ama ilk geldiğim tarihi çok iyi hatırlıyorum. 1976, torun sahibi olduğum kızım o zaman 1 yaşını yeni doldurmuştu. Trabzon benim eskiden beri ilgi duyduğum önemli kentlerden birisi. Karadeniz’e baktığımız zaman toplumsal duyarlılığı en fazla olan ülkemizdeki bölge. Özellikle Karadeniz’in doğal güzelliklerini bozulmaması için Karadenizli özel çaba harcıyor. Gençlik kollarından bir arkadaşımız kapalı toplantıda şunu söyledi, ’Biz çevre bozulmasın diye doğal haklar korunsun diye bütün siyasi partilerin gençlik kollarını davet ettik ve ortak eylem yaptık.’ Burada duyarlılık var. Bir diğer arkadaşımız da şu soruyu sordu. ’Biz sivil toplum kuruluşları olarak bir araya geliyoruz, oturuyoruz, çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. (Zaman geliyor biz bu işi çözemeyeceğiz) diyoruz. Nasıl yapmalıyız ki biz bu sorunu çözelim ?’ Sorunu çözmenin yolu, hukuk mücadelesi vermektir. Demokratik hakları kullanmaktır ama kesim çözüm istiyorsak halktan yana bir siyasal partiyi iktidara getirmektir. Asıl hedefimizde bu CHP halkın iktidarı yapmaktır" dedi.
Sözlerine Karadeniz dünyanın en güzel yerlerinden birisi olduğunu söyleyerek devam eden Kılıçdaroğlu, "Uluslararası sözleşmelerle korunan vadiler var. Buraya şimdi HES’ler yapılıyor. Sulara sınırlanmalar yapılıyor. Bütün bunlara karşı çıkmak her Karadenizli’nin boynunu borcudur. Özellikle bu konuda mücadele veren Karadenizli kadınlara şükranlarımı sunuyorum. Karadenizli kadınların nasıl mücadele ettiklerini biliyorum. Hayata nasıl direndiklerini biliyorum. Sizler hakkınızı sonuna kadar savunuyorsunuz ve alıyorsunuz. Hak aramak demokratik bir haktır. Nasıl bizim hakkımız var ise doğanında hakkı var. Uçan kelebeğin de, uçan kuşun da hakkı vardı. İnsan olarak bütün canlılara sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda öne çıkan 9 konuyu CHP Bildirgesine yazacaklarını belirterek, "Su kullanım hakkı asla devredilmemelidir. Su hayattır. İnsanlık temel öğedir. Su hakkı devredilemez. Topluma aittir su hakkı. Devredilmiş haklarında iptal edilmesi gerekir düşüncelerini toplantıda arkadaşlarımız söylediler. Onlardı not aldık. Su yasası çıkması gerektiğini söylüyorlar ve biz de bunu not ettik. 9 konu toplantıda ön plana çıktı. Sivil Toplum Örgütleri’ne şu sözü verdim. Bu konuları CHP Bildirgesi’ne aynen yazacağız. Sizin haklarınızı da sonuna kadar savunacağız" şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından yöresel kıyafetli bir kadın kendisine yöresel el dokuması hediye etti.