Chp, Mersin’de Yapılan Akdeniz Oyunları İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, geçen yıl Mersin’de yapılan 17. Akdeniz Oyunları’nda Sayıştay Başkanlığı’nın Denetim Raporu ile çok sayıda usulsüzlüğün resmi olarak belgelendiğini belirterek, meclis araştırması açılmasını istedi.
Atıcı, CHP milletvekilleriyle birlikte TBMM Başkanlığı’na 17. Akdeniz Oyunları’na ilişkin Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergede, Mersin’de düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları’nda, Sayıştay Başkanlığı’nın Denetim Raporu ile çok sayıda usulsüzlüğün resmi olarak belgelendiğini ifade eden Atıcı, “Kamu idaresi yönetimi tarafından, Mersin 17. Akdeniz Oyunları ile ilgili gerekli mali rapor ve tablolar Sayıştay denetçilerine verilmemiştir. Buna rağmen çok sayıda usulsüzlük ve kamu zararı tespit edilmesi, bir buz dağı ile karşı karşıya olduğumuzu düşündürmektedir. Türkiye, gelecek kuşaklara onurlu ve temiz bir uluslararası spor organizasyonu geçmişi bırakmalıdır. Bunun için, 2013 Mersin 17. Akdeniz Oyunları, TBMM eliyle, baştan sona araştırılarak, varsa yapılan yanlışlar ortaya çıkarmalıdır. Bu gerekçelerle meclis araştırması açılmasını teklif ederiz” dedi.
Önergenin gerekçesinde ise 2013 Mersin 17. Akdeniz Oyunları’nın, doping ve siyasi istismardan sonra belgeli usulsüzlük ve yolsuzluk ile gündeme gelmeye devam ettiği kaydedildi. 17. Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü’nün atamaları, iş ve işlemleri hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiasının ortaya atıldığı ve basında yer aldığı dile getirilen gerekçede, “Skandallar dopingle başlamış ve yolsuzlukla devam etmiştir. Oyunlar başladıktan sonra dopingli sporcular tespit edilmiş ve oyunlardan men edilmiştir. Bu konuda TBMM’de verdiğimiz araştırma önergesi, önce reddedilmiş daha sonra olayın vahameti artınca iktidar dopingi araştırmak için komisyon kurmak zorunda kalmıştır” denildi.
Sayıştay Başkanlığı’nın, oyunlar bittikten sonra yapılan denetimleri Ağustos 2014’te yayınladığına işaret edilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi: “Sayıştay Raporu’nda ‘denetimi yürütmek ve denetim görüşü oluşturabilmek için gerekli mali tabloların (Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği uyarınca düzenlenmesi gereken mali tablolar) Akdeniz Oyunları Organizasyon Komitesi (AOOK) tarafından sunulmadığı’ anlaşılmıştır. Denetim görüşünü etkilemeyecek tespit ve değerlendirmeler başlığı ile özetle şu değerlendirmeler yapılmıştır: Bazı mal ve hizmet alımları doğrudan temin limitlerinin altında kalmak maksadıyla parçalara bölünerek yapılmıştır. Aynı işi aynı kişiden ihalesiz alım yolu açılmıştır. Götürü bedelle ve birlikte yapılan mal ve hizmet alımlarında, temin edilen taşınır malların muhasebe ve taşınır kayıtlarında hatalar bulunmaktadır (Toplam muhasebeleştirme hatası yaklaşık 60 milyon TL’dir.) Akdeniz Oyunları kapsamında yürütülen hizmet alımı işinde kurumlarınca geçici olarak görevlendirilen kamu personeline firma eliyle ücret ödenmiştir. Muhasebe işlemlerinde hatalar yapılmıştır.”
Gerekli mali rapor ve tablolar kamu idaresi yönetimi tarafından sağlanamadığı veya kaçırıldığı için Sayıştay’ın, Denetim Raporunda ‘Denetim Görüşü’ bildiremediğine de dikkat çekilen gerekçede, “Buna rağmen yapılan tespitler, oyunlar sırasında spor dışında ‘başka oyunlar’ olduğunu göstermektedir. Belgelerin verilmemiş veya denetimden kaçırılmış olması yolsuzluk boyutları üzerindeki şüpheleri arttırmaktadır. Sportif kısımda yaşanan skandallar ve sonrasına belgelenen usulsüzlükler, ‘rant için spor organizasyonu’ ayıbını ortaya çıkarmıştır. Uluslararası spor organizasyonunda doping ve yolsuzluk Türkiye’nin hak ettiği bir tablo değildir. En azından gelecek kuşaklara onurlu bir geçmiş bırakmak için 2013 Mersin 17. Akdeniz Oyunları’nda yaşanan sportif ve mali skandalların TBMM tarafından ele alınması gerekli olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Haberleri