CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, narenciye üreticilerinin sorunları için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP’li Atıcı, arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na narenciye üreticilerinin sorunlarına yönelik Araştırma Önergesi verdi. Önergede, narenciyenin, üretimi ve ticareti ile milyonlarca vatandaşın yaşamını ilgilendiren önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Atıcı, “Narenciye üretimi, tüketimi ve ticareti konusunda uygulanan eksik ve yanlış politikalar on binlerce narenciye üreticisini zor durumda bırakmıştır. Narenciye üreticilerinin sorunlarını tespit etmek ve çözümler üretebilmek amacıyla Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz” dedi.
“ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇEN PARA MALİYETLERİ KARŞILAMIYOR”
Önergesinin gerekçesinde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada yılda 120 milyon ton, 2012 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ise Türkiye’de yaklaşık 3,7 milyon ton narenciye üretildiğine dikkat çeken Atıcı, Mersin’in batı sınırlarından Hatay’ı içine alan sınırlara kadar olan alanda Türkiye’deki toplam narenciyenin yaklaşık yüzde 70’inin üretildiği bilgisini verdi. Toplam narenciyenin yüzde 30’unun ise Mersin’de üretildiğini kaydeden Atıcı, “Adana, Antalya, Hatay ve İzmir diğer büyük üretim alanlarıdır. Türkiye narenciye üretiminin yaklaşık üçte biri ihraç edilmektedir. 2013’te yaklaşık 1,4 milyon ton narenciye ihraç edilmiştir. Buna rağmen üreticilerin eline geçen para maliyetleri karşılamamaktadır. Hem iç tüketimin az olması hem de ihracatın belirsiz olması üreticinin ayakta kalmasını imkansız hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Dünya narenciye üretiminde Türkiye’nin önemli üretici ve ihracatçı ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Atıcı, Türkiye’nin dünya sıralamasında üretimde ilk 15, ihracatta ise ilk 5 ülke içerisinde bulunduğunu ifade etti. Narenciye ihracatının 2013 yılında 931 milyon dolar civarında seyrettiğini aktaran Atıcı, dünyada üretilen birim narenciyenin ihracından elde edilen gelir ortalamasında Türkiye’nin gerilerde olduğunu dile getirerek, birim geliri arttırmak için ürün kalitesini arttırmak, paketleme ve pazarlamayı geliştirmek gerektiğini belirtti.
“ORTADOĞU KAPISININ KAPANMASI FİYATLARIN DÜŞMESİNE SEBEP OLDU”
Türkiye’deki narenciye üretiminin 32 binden fazla çiftçi tarafından yapıldığını da kaydeden Atıcı, üretim aşaması, hasadı, paketlenmesi, taşınması, depolanması, pazarlanması ve ticareti ile narenciyenin istihdamda önemli bir yer tuttuğunu ve milyonlarca aileyi etkilediğini vurguladı. Atıcı, şunları kaydetti:
“Üretimin yüzde 70’inin yapıldığı Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay bölgesine en yakın ihracat bölgesi Ortadoğu kapısı, iktidarın ideolojik yaklaşımı nedeniyle kapanmıştır. Maliyeti en düşük ihracat kapısının kapanması narenciyenin üreticiden alım fiyatlarının düşmesine sebep olmuştur. Narenciye üreticilerinin çoğu küçük ve orta ölçekte işletmeler olmasından dolayı sermaye sıkıntısı çekmekte ve pazarlamada eli zayıflamaktadır. Üretimde maliyetlerin azaltılması, gelişen teknolojilerin takip edilmesi ve uygulanması, üretim planlaması ve pazarlamada başarılı olabilmek için kooperatifleşme önemli bir ihtiyaçtır. Ancak narenciye üreticilerinin kooperatifleşmesinin yüzde 20 civarında olduğu bilinmektedir. Narenciye fuarları, kongreleri, festivalleri gibi etkinliklerin yetersiz kaldığı ve yeterince desteklenmediği gözlenmektedir.”
Narenciyenin iç tüketiminin özendirilmesi için teşvik, okullarda tüketilmesi için de destek verilmesi gibi önerilerin tartışılması gerektiğinin altını çizen Atıcı, “Narenciye üretimindeki maliyet artışları, plansızlık, pazarlama sorunları, kooperatifleşme sorunları, uluslararası rekabet sorunları gibi sorunların tespiti ve çözümler üretilmesi için konuya TBMM’nin el koyması ve bu amaçla ‘Narenciye üreticilerinin sorunlarının araştırılması komisyonu’ kurulması gerekli olmuştur” dedi.