Çift Dilli Eğitim Sisteminin Başarısı Uluslararası Konferansta Konuşuldu

Bahçeşehir Koleji tarafından uygulanan Çift Dilli Eğitim Sistemi çocukların erken yaşta ikinci bir ana dil edinmesini hedefliyor.
Bahçeşehir Koleji eğitim uzmanları tarafından geliştirilen “Çift Dilli Eğitim Sistemi” Bahçeşehir Üniversitesi ve Georgia State Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Konferansı’nda ele alındı.
Uluslararası eğitimde yeni trendlerin masaya yatırıldığı "Erken Çocukluk Eğitimi" konferansında tartışılan “Erken Çocukluk Döneminde Çift Dilli Eğitim ” konusu, konferansa katılan eğitimciler tarafından ilgi ile takip edildi.
Bahçeşehir Koleji Yabancı Diller ve Çift Dilli Eğitim Koordinatörü Gamze Ünay, anadil düzeyinde İngilizce kazanımı üzerine vurgu yaparak “Dil öğrenimi bilinçli bir süreçtir. Zamanınızı saatini saptarsınız, kullanacağınız materyalleri belirlersiniz ve o süreci yönetirsiniz. Anadil kazanımında ise, bebek doğduğu andan itibaren sürekli duyarak dili kazanır. Burada öğrenme yoktur, dil kazanımı vardır. Biz Bahçeşehir okullarımızda anaokulunda 4 yaştan itibaren dil kazanımı ortamını verdiğimiz eğitimlerle yaratmaya çalışıyoruz. Bilimsel olarak 0-6 yaş arasında çocukların beynindeki nöron etkileşimi en etkin biçimde oluyor. Dolayısıyla, ne kadar erken yaşta bu işi yapabilirsek o kadar iyi sonuçlar alırız” dedi.
“DİL KAZANIMI 4 EVREDEN OLUŞUYOR”
Anadil düzeyinde dil kazanımının 4 evreden oluştuğunu belirten Gamze Ünay, “Dil kazanımının bilimsel olarak kanıtlanan 4 evresi var. Öncelikle anadilin kullanımı, siz hangi dilde konuşursanız konuşun çocuk kendinin bildiği, varsaydığı biçimde iletişime geçmeye çalışacak. Ardından bizim süreç içerisinde sessizlik dönemi geliyor. Sizi anlıyor ama sadece yönergeleri takip ediyor ama sizinle sözel iletişime geçmiyor. Daha sonra küçük hecelerle sesler çıkarmaya başlıyor. Ondan sonra daha anlamlı cümleler kurmaya başlıyor. Böylelikle 4 evrede anadil düzeyinde dil kazanımı sağlanıyor” ifadelerine yer verdi.
Uyguladıkları Çift Dilli Eğitim Sisteminden olumlu geri dönüşler aldıklarını söyleyen Ünay, “İlk uygulamamız 2010 yılında Bahçeşehir Koleji Kocaeli’nde başladı. O deneyimle zaman içerisinde diğer okullarımızda da aşamalı olarak uygulamaya başladık. Bu yıl 9 anaokulumuzda ve 11 ilköğretim okulumuzda uygulamaya devam edeceğiz. Son derece olumlu geri dönüşler aldık. Çocukların iletişim becerileri, dili kullanabilmeleri, onu içselleştirmeleri, çok önemli. Dolayısıyla dil kazanımını gözlemliyoruz” diye konuştu.
ANAOKULU EĞTİMİNDE FİNANS OKURYAZARLIĞI
Erken çocukluk eğitiminde, finans okuryazarlığı alanında eğitim veren Bahçeşehir Koleji düzenlenen konferansta bu konuyu da ele aldı.
Bahçeşehir Koleji erken çocukluk eğitimi içeriğinde dünya genelinde uygulanan örneklerden yararlandıklarını belirten Bahçeşehir Koleji Anaokulu Direktörü Hale Güneş, uluslararası konferansla ilgili şunları söyledi: “Konferansta okul öncesi eğitim programlarının farklı uygulamalarını, yurt dışı örneklerini, ülkemizde yapılan yeni uygulamaları, matematik eğitimi ile ilgili yenilikleri, finans okuryazarlığını ve çift dilli eğitim sistemini masaya yatırdık. Eğitim sistemimizi yenilerken, ülkemize ve müfredatımıza uygun olanların seçip, en iyi örnekleri uygulamaya çalışıyoruz.”

Haberleri