Çin Malları Sepetçilerin Neşesini Kaçırdı

Aydın’da geçimlerini sepetçilikle sağlayan Roman vatandaşlar, sepetçilik mesleğinin teknolojiye ve Çin mallarına yenik düştüğünü belirterek işsiz kaldıklarını belirttiler. Eskiden incir sezonu öncesi gece gündüz sepet ören, turizm sezonunda ise sahillerdeki işletmeleri şezlong ve gölgelikler ören Romanlar, baba mesleği olan sepetçiliği çocukların öğrenmediğini belirttiler.
Aydın Merkez Efeler ilçesi Ilıcabaşı Mahallesi’nde yaşayan ve geçimlerini sepetçilikle sağlayan Roman vatandaşlar, daha önceleri plastiğe karşı direndiklerini ancak Çin mallarının Türkiye’de yaygınlaşmasıyla birlikte işlerin tamamen durduğunu belirttiler. Artık karınlarını doyuramadıkları için dededen kalma mesleklerinin yok olmasından endişe duyduklarını belirten sepetçilerden Ceylan Aydeniz, "Eskiden mahalledeki her evin önü atölye gibiydi. Herkes bir şeyler örer ve ekmeğini kazanırdı. Sağlıklı olmayan plastiğin yaygınlaşması ardından Çin malları bizim mesleğimizi öldürdü. Şu anda bir çok zanaat gibi bizim sepetçilik geleneğimiz de teknolojiye yenik düştü. İlk önce plastik sepetler, ardından ucuza satılan Çin malları nedeniyle mesleğimizi bırakmak zorunda kaldık. Sezonun en hareketli olması gereken şu aylarda, iş arıyoruz” dedi.
Kargı, hayıt veya söğütten yapılan sepetlerin ürünlerin sağlıklı saklanması açısından da önemli olduğunu belirten Kuyucaklı üreticilerden Hulusi Aslanlı, “İncir hasadından en önemli araçlardan biri sepettir. Bunu plastik kovalarla yaparsanız incir nemlenir ve ezilme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle biz inciri sepet ile toplarız. Eskiden ilkokul çağındaki çocuklar sepet örmeyi bilirdi. Şu anda kimse bilmediği için sepet ören yaşlılar gençler tarafından ilgiyle izleniyor” diye konuştu.

Haberleri