Çin-muğla Arasında Ekonomik İşbirliği Protokolü

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonu ile uluslararası kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılması amacıyla Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER)’in katkılarıyla Çin Halk Cumhuriyetinden gelen yatırımcılardan oluşan heyet Muğla’yı ziyaret etti. Çinli heyet ile Muğlalı işadamları Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Konferans Salonunda “Muğla’nın Yatırım Potansiyeli ve Yatırım Fırsatları” konulu toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Vali Amir Çiçek, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, oda üyeleri, Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail, Kırım Tatarları Konfederasyonu Başkanı Ünver Sel ve Çinli iş adamı ve kadınları katıldı.
Açılışta konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin 28 milyar dolar olduğunu söylerdi. Karakuş, “Son 10 yılda ülkemiz ile Çin arasındaki ilişkilerin artması sonucu ticaret hacmimiz sürekli artış gösteriyor. Bu pastadan Muğla’nın da faydalanması amacı ile bir araya geldik. Ülkemizde 359 adet Çin menşeli firma bulunmaktadır. Muğla olarak Çin’li işadamlarımız ile mermer, tarım, turizm konularında işbirliği yapmak istiyoruz. Muğla ile Çin arasında özellikle mermer sektöründe devam eden yatırımlar var. Bu yatırımların sayısının arttırılmasını amaçlıyoruz. Tarım ve turizm alanında da Muğla yatırım yapmak için cazip bir il. Yatırım yapmak isteyen Çinli işadamlarımızın Muğla’da kuracakları şirketler konusunda MUTSO olarak biz gerekli yardımı yapmaya hazırız. Türkiye’de artık yatırım yapmak isteyen yabancı işadamları için şirket kurmak çok basit. Evraklar hazırlandıktan sonra bir günde şirket kurabilirler” dedi.
Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) Başkanı Zeyneş İsmail derneğin 2010 yılında Çin Başbakanının bizzat talimatı ile kurulduğunu açıkladı. İsmail, “Çin Başbakanımız Türkiye’ye geldiğinde bizzat talimat vererek tarihi İpek Yolu’nun ‘deniz ve kara) tekrar canlandırılmasını, İpek yolu kullanılarak eski komşumuzun tekrar kazanılması gerektiğini ifade etti. Kazanmanın yolunun da eski İpek Yolu’nun tekrar açılmasını istedi. Türk milleti köklü bir millettir ve Çin de aynı uygarlığa sahiptir. Çin ile Türkiye arasında, ekonomik, kültürel, sağlık ve eğitim işbirliği konusunda birliktelik sağlanır ise, Anadolu ve Cin daha da kalkınacak ve güçlenerek dünya barışa katkı sağlayacaktır. 14 saat bir yolculuktan sonra Muğla’ya gelen Çin’in en büyük yatırımcı firma sahipleri Muğla doğasına hayran kaldı. Muğla’da yatırım yapacak alanların çok olması bu işbirliğini daha da hızlandıracaktır. Muğla ile tarım, turizm, mermer ve rüzgâr enerjisi konularında işbirliği yapılabileceğini söylediler” dedi.
Muğla Valisi Amir Çiçek ise Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye çok uzak bir ülke de olsa Türk milletine çok yakın bir ülke olduğunu belirtti. Vali Çiçek, “Eğer bir ülkenin insanları, yatırımcıları birbiri ile ilişkileri çok iyi olursa uzaklık önemli değildir. Çin’den gelen yatırımcılarımızı dinlerken, geçmişi düşündüm. Geçmişte atalarımız bugünkünden daha çok iç içe ve işbirliği içinde imiş. Biz daha yeni tanışıyoruz. İşbirliği yapmakta geç kalmışız. İpek Yolu diye konuştuğumuz konu 10 yıllık 50 yıllık bir konu değil. Türk devletlerinin kuruluşunda başlayan bir ticaret yolu. Bizim Çin ile olan kültürel ve ekonomik işbirliğimiz tarihe dayanan bir işbirliği. Muğla potansiyelini en iyi şekilde kullanmak için kendisi ve kendisi ile ortak olabilecek yatırımcıları her zaman yanında bulmak ister. Yatırımcılar için en önemli konu yatırım yaptığı ülke veya bölgenin güvenliğidir. Muğla bu açıdan yatırımcılarımız açısından en önemli ve güvenli bölgedir. Bir başka konu da yatırımcılar için bürokratik engellerin olup olmadığıdır. Türkiye artık yabancı yatırımcılar için cazip ülkelerden birisi. Bu konuda da Çinli yatırımcılarımızın içleri rahat olsun ve gönül rahatlığı ile Türkiye’de ve Muğla’da yatırım yapabilirler” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Amir Çiçek gözetiminde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) ve Çinli yatırımcılar arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı. Protokole göre, turizm, tarım ve mermer alanlarında işbirliğine gidilecek.

Haberleri