Şırnak’ın Cizre Ticaret ve Sanayi Odası heyeti Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çağlı ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Habur Sınır Kapısı’nı ziyaret ederek, Şırnak Vali Yardımcısı ve Habur Mülki İdare Amiri Ali Arıkan, İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Tuncay Bayraktar ve Habur Emniyet Müdürü Ercan Peksoy ile görüştü. Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunduktan sınra Habur Mülki İdare Amiri, Gümrük ve Ticaret Müdürü ile Habur Emniyet Müdürü’nü ziyaret eden Cizre TSO Başkanı Süleyman Çağlı; Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan beklemeler hakkında bilgiler almak, gümrükteki sorunların asgariye indirilmesi ve var olan sorunların istişare içerisinde çözülmesi için uğraştıklarını ve bu sıkıntıların kısa sürede bertaraf edileceği kanaatinde olduklarını dile getirdi. Türkiye’de 7 komşu ülkeye açılan toplam 25 kara sınır kapısının bulunduğunu belirten Çağlı, bunlardan 18’inin aktif olarak çalıştığını söyledi. Çağlı, kara sınır kapıları içinde yolcu ve giriş çıkış yapan araç sayısı ile ihracat ve ithalat oranına göre birinci sırada yer alan Habur Sınır Kapısı’ndaki köprülerin ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu kaydetti.
"HABUR BACASIZ FABRİKADIR"
Bölgenin can damarı olan Habur’un bacasız fabrika olduğunu belirten Çağlı; "Habur Sınır Kapısı’nın sadece bölge değil, ülkenin de en önemli sınır kapılarından biri olduğu açıktır. Buradaki sıkıntıların giderilmesi için, dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Şerafettin Elçi Havalimanı açılışı esnasında katıldığı resmi açılışta, ilettiğimiz raporda da dile getirdiğimiz ve bunun sonucunda Irak hükümeti ile yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konsey Toplantısı’nda Ovaköy ve Şinova’da iki ayrı gümrük kapısı yapılması anlaşması kapsamında 3. köprünün yapımı çalışmalarına başlanılmıştır. Ancak her şeyden önce fiziki altyapının iyileştirilmesi, teknolojik alt yapıda kullanılan sistemlerin yenilenmesi ve en önemlisi de alternatif sınır kapılarının biran önce hayata geçirilmesi gerekir" diye konuştu.
"TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFİ; İHRACATI 500 MİLYARA ÇIKARMAKTIR"
İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Tuncay Bayraktar ise Türkiye’nin 2023 hedefleri olduğunu söyledi. Bayraktar, "Hedef, ihracatımızı 500 milyar dolarlara çıkarmaktır. Buna paralel olarak da bu sürecin en önemli aktörlerden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bir yapılandırılma süreci geçirdi. Gümrükteki gelişmeler Türkiye açısından çok önemli. Bunun için Habur Sınır Kapısı ile ilgili hayata geçirilecek projelerle kapıda fazla bekleme olmayacak. Elimizden gelen çabayı titizlikle sürdürmekteyiz. Bu kapsamda Irak’tan yurda girişleri 6, Türkiye’den Irak’a girişleri 12 saate düşürmek için yoğun mesai harcıyoruz" diye konuştu.