Çocuk Emzirmek Meme Kanserine Engel

Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ’’Meme kanserin de önem verdiğimiz durum hastaların bilinçli olması ve kendi kendilerini muayene ederek normal kontrollerini aksatmamalı” dedi.
Son derece sık görülen bir hastalık olan meme kanserin de artık tedavi yaklaşımının son derece geliştiğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ’’Meme kanseri bayanlarda en sık görülen kanserlerden bir tanesi her bayanın ömrü boyunca meme kanseriyle karşılaşma ihtimali yüzde 1 civarında yani etrafımızdaki yüz kadından bir tanesi hayatını belli bir bölümünde meme kanseriyle karşılaşabiliyor. Umutsuz bir hastalık değil artık meme kanseri özellikle erken teşhis edildiği taktirde. Ameliyatla veya daha sonrasındaki tamamlayıcı tedavilerle hastanın tam olarak iyileşebilmesi hayatının geri kalanını hiçbir problem olmadan yaşaması mümkün gözükebiliyor. Bunu için en öncelikli önem verdiğimiz durum hastaların bilinçli olması ve kendi kendilerini muayene ederek normal kontrollerini aksatmamalı” ifadelerini kullandı.
Deneme, ’’Meme kanserinde en önemli şey hastanın kendi bilinci. Her hastanın kendi kendini adetin yaklaşık yedinci gününde muayene etmesiyle eline gelebilecek bir kitleyle meme kanserinden şüphelenip ileri tetkik ve tedavi içi doktora başvurması gerekir. Sonrasında erken tedavi ve teşhis imkanı elde edilebiliyor. Her hastanın kendisini muayene sonrası adetin belli döneminde hormonal durum belli bir seviyeye geldikten sonra göğüslerdeki gerginlik azalıp hastanın kendi eliyle yapacağı basit bir muayene meme kanseri için can kurtarıcı olabiliyor” diye konuştu.
Ailesinde meme kanseri olmayan bayanlar için normal kontrollerin 40 yaşında itibaren olduğunu söyleyen Op. Dr. Deneme, ’’Ailesinde ve akrabasında meme kanseri olan kişilerde bu kontrol zamanı daha geri çekiliyor. 30 yaş 35 yaşımdan sonra hastaları kontrole çağırıyoruz. Meme kanserinden korunmak için en önemli yolardan biri çocuklarımızı emzirmek. Normalde az doğum yapmış bayanlarda, kilolu bayanlarda, yağlı gıdalarla beslenen bayanlarda ve ailesinde genetik faktör olarak meme kanseri olan bayanlarda meme kanseri görülme ihtimali biraz daha fazla. Bu hastaların daha bilinçli ve uyanık olmalarıyla bunlar içinde durumu umutsuz değil aslında. Erken tedavi ve teşhis imkanları var” şeklinde konuştu.
’Kolesterolü düşük gıdalarla beslenme özellikle doğum yapmak çok doğum yapan kadınlarda meme kanseri daha az görülüyor’ diyen Deneme, şunları söyledi:
"Doğumdan sonra kadınların çocuklarını emzirmeleri yine meme kanserinden koruyucu. Meme kanseri bilinci, oluştuktan sonra hastaların normal rutin kontrollerini yaptıktan sonra yapılabilecek basit tetkiklerle meme ultrasonu bir mamografiyle kanserleri yine teşhis edilebilmesi mümkün. Artık günümüzde göğsün tamamı alınmadan daha kısıtlı daha sınırlı cerrahi tedavilerle meme kanseri tedavisini yapabiliyoruz. Daha sonra gerekirse tamamlayıcı cerrahilerle ilaç tedavisi , ışın tedavisi ile tam olarak sağlıklarına kavuşabiliyorlar. Bizim hastalara vermek istediğimiz bilinç hastaların kendi kendilerini muayene edebilmeleri bu bilinçle şüphelendikleri bir şey olduğu zaman en yakın genel cerrahi uzmanına başvurmaları. Genel cerrahi uzmanı eşliğinde yapılabilecek ileri tetkiklerle ve kontrollerle olabilecek bir hastalığı daha başlamadan ya da erken tespit ederek hastayı normal sağlıklı yaşamına kavuşturmamız mümkün."

Haberleri