Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “Bebek/çocuk kilo alıyor ama uzamıyorsa veya kilo alıyor uzuyor ama hiçbir kişi veya nesneye tepki vermiyorsa, tepki veriyor ama bedenini kullanmakta, kontrol etmekte zorluk yaşıyorsa; bu bir sorundur” dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu “çocuk gelişimi” hakkında bilgi verdi. Bekaroğlu, “Çocuk sahibi olmak kadın ya da erkek her bireyin hayalidir. Çocuk yetiştirmek ise emek ve özen ister. Çocuğun sağlığı, gelişmesi, büyümesi, eğitimi hepsinin ayrı ayrı yeri ve önemi vardır. Her birinin ayrı ayrı varlığı kadar eşzamanlı ve uyum içerisinde çalışmaları da bir o kadar önem arz etmektedir. Bebek/çocuk kilo alıyor ama uzamıyorsa veya kilo alıyor uzuyor ama hiçbir kişi veya nesneye tepki vermiyorsa, tepki veriyor ama bedenini kullanmakta, kontrol etmekte zorluk yaşıyorsa; bu bir sorundur” diye konuştu.
Bebeğin doğumundan itibaren büyümesi ve gelişmesi gerektiğini vurgulayan Ayşenur Bekaroğlu, “Bebek büyüdükçe hem bedensel olarak uzar, kilo almaya başlar, hem de büyümeyle orantılı bir şekilde gelişimsel olarak da gülümsemeye başlar, kendisiyle ilgilenildiğini fark eder, ilgi istediğinde veya bedensel bir ihtiyaç hissettiğinde ağlayarak, sesler çıkararak, gülerek, yönelerek bir şekilde isteklerini belli etmeye başlar. Bebek zamanla büyüme ve gelişmede gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydetmeye başlar. Bu koordineli ilerleyen hareket doğumdan, doğum anında, doğum sonrası sebeplerden ötürü gerileme ya da gecikme gösterebilir. Böyle durumlarda önemli olan erken müdahaledir. Bu gecikme, gerileme veya fark edilen olağanın dışında seyreden bir durum dikkat çektiğinde bekletilmeden uzmana başvurulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu şu bilgileri verdi: “İnsan hayatında 0-18 yaş dönemi büyüme ve gelişmenin gerçekleştiği en önemli dönemdir. Yetişkinlik için bedensel ve zihinsel olarak insan bedeninin kendini hazırladığı, şekil verdiği bu dönemde, 0-6 yaş dönemi bedenin ve zihnin en büyük atılımını gerçekleştirdiği dönemdir. Bu yaş aralığında büyüme ve gelişme çok hızlı ve gözle görülür biçimdedir. Bu kritik dönemin doğru ve kaliteli değerlendirilmesi çok önemlidir. Gelişimsel bir problemin varlığında erken müdahalede, çocuğa doğru yaklaşımın gösterilmesinde, ebeveynlerin doğru rol-model olabilmelerinde, çocuğa doğru davranışların kazandırılması ve yönlendirilmesinde, okul dönemi çocuğu problemlerinde, ihtiyaç duyulan gelişimsel tanılama için çocuk gelişim uzmanın gelişimsel değerlendirme, destek ve takibine gereksinim oluşmaktadır.”