Ordu’da ’Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi’ koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.
Ordu Sinema Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Ordu Vali Yardımcısı Halil Karbuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Daire Başkanı Cüneyt Özen, Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Ordu İŞKUR Müdürü İsa Kaymak, ILO Türkiye temsilcileri, daire müdürleri ve öğretmenler katıldı.
PROJENİN YEREL PAYDAŞLARI BELİRLENDİ
Çocuk işçiliğinin sonlandırılması kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının(ASPB) ortaklaşa yürüttüğü proje belirlenen pilot illerde hayata geçiriliyor. Altı pilot ilden bir tanesi olan Ordu’da da projenin etkinliğinin artırılması için koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıda projenin yerel paydaşları üzerinde duruldu. Projenin yerel kaynakları olarak, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlükleri, İl Milli Eğitim Müdürlükleri, ASPB İl Müdürlükleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, İl Özel İdareleri, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları olarak belirlendi. Projenin merkezden yönetilmesinin etkinliği azaltacağı bu sebeple yerel paydaşlarla yürütülmesinin daha etkili olacağı vurgulandı.
ORDU PROJEDE BAŞARILI OLDU
Projenin öncelikli amacının çocukları eğitim yoluyla bu durumdan kurtarmak olduğunu söyleyen İŞKUR İl Müdürü İsa Kaymak, geçen sezon içerisinde çocukları bahçede değil de merkezde tutarak çalışmaların sonuç verdiğini söyledi. Ordu’nun bu konuda duyarlı olduğunu belirten Kaymak, koordineli çalışarak projenin en iyi şekilde sonuçlanacağını aktardı.
“BAKANLIĞIMIZ MEVZUATINDA EKSİKLİK YOK”
Düzenlenen koordinasyon toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Daire Başkanı Cüneyt Özen, çok önemli bir proje içinde çalıştıklarını, bu yüzden proje üzerinde özveri içerisinde çalışılması gerektiğini söyledi. Çocukların geleceğimiz olduğunu ifade eden Özen, "Bugün burada çocuklarımız yani yarınlarımızı konuşuyoruz. Çocuklar bizim en büyük sermayemiz. Bizler çocuklarımızın para karşılığında çalışmasını önlemeye çalışıyoruz. Adana’da katıldığım bir toplantıda mevsimlik bir işçinin çocuğunun bana söylediği bir söz vardı. Çocuk bana demişti ki, ‘Babamın gözünde 20 TL değerim var, ablamın ise 25 TL değeri var.’ Bizim bu noktada çocuklarımıza daha fazla değer vermemiz gerekiyor” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda önemli adımlar attığını belirten Özen, “Bakanlığız bu noktada çocuk işçiliğinin önlenmesi konusundaki koordinasyon görevini yerine getirmiştir. Birçok uluslar arası projeye imza atılmış, kanunlarla desteklenmiştir. Mevzuat anlamında bir sıkıntı olmadığını görüyoruz ancak tam anlamıyla işlememesinin sebebi, merkezden yönetilmesidir. Bu projeyi daha etkili hale getirmek için, yerelde çalışma ve koordinasyon kurulları başlattık. Çocuk işçiliğinin önlenmesinde yerel kaynakların etkili olacağını düşünerek yerele yöneldik. Sizler bize yol göstereceksiniz. Biz konuşmaya değil, sizi dinlemeye sorularınıza cevap bulmaya geldik" diye konuştu.