Çocukların kent yaşamındaki yeri, önemi ve geleceği Marmara Belediyeler Birliği tarafından Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Çocuk, Kent ve Yerel Yönetimler’ sempozyumunda konuşuldu.
Marmara Belediyeler Birliği ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi işbirliği ile ‘Çocuk, Kent ve Yerel Yönetimler’ konulu sempozyum gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Kampüsü’nde gerçekleşen toplantının birinci oturumuna konuşmacı olarak, Yrd. Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran, Dr. Hüseyin Mertol, Tezcan Karakuş Candan, Melda Akbaş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Çocuk Meclisi Başkanı Semagül Çakır katıldı. Gelişen teknolojinin çocuk yaşamına etkilerinin de konuşulduğu sempozyumun sponsorluğunu Esenler Belediyesi yaptı.
Çocukların geçmişte ve gelecekteki yerinin değinen Marmara Belediyeler Birliği Şehir Plancısı Ezgi Küçük, “Çocukların kent içinde sadece oyun alanları, okul ve okul yollarıyla değil, kentin tamamıyla tanımlandığını unutmamak gerekir. Çocuklar kentsel mekanı dokunarak gezerek, gözlemleyerek, koklayarak, koşarak ve diğer kullanımcılar gibi sosyal ilişkiler içerisinde tecrübe edinmelidirler. Bunlar büyüyen çocukların sağlığı, güvenliği, eğlenme hayal kurma ve yarınlara umutla bakmalarını sağlayacak kente dair aidiyet duygusu da biz, bu şehirde yaşamın yöneticileri ve tasarımcıları sayesinde sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
“KENT VE ÇOCUK KAVRAMI TÜRKİYE’DE ÇOK NADİR KULLANILIYOR”
Sempozyumun oturum başkanı Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya, çocuk ve kent kavramının son yıllarda kentleşmeyle birlikte daha çok ön plana çıktığını ifade ederek, “Kent ve çocuk kavramı çok nadir bir araya getirilen iki kavramdır. Özellikle son yıllarda bu kavramların üzerine daha çok duruyoruz. Bunun temelinde ise nüfusun gençleşmesi, büyük kentlere göç olması ve giderek kentleşmemizdir. Bunun yanı sıra da küresel anlamda dünyaya daha çok entegre olmamızdır” dedi.
“İLK ÇOCUK ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİYİZ”
İstanbul Üniversitesi Çocuk Eğitimi ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran, kurdukları çocuk üniversitesi sayesinde kış ve yaz tatili zamanında çocukların üniversite öğrencileri gibi kısa süreli de olsa eğitim alabildiklerini belirtti. Onaran, “ Biz dünyadaki çocuk eğitimleri ile ilgili bütün aktiviteleri derledik gözlemledik ve onları derleyip toplayıp biz kendi bünyemizde neler yapabiliriz diye baktık ve çocuk üniversitesini kurduk. Biz ilk çocuk üniversitelerinden bir tanesiyiz. İlk başta nasıl yani çocuk üniversitesi mi olur diye tepkiler gördük. Ama bugüne kadar çocuk üniversitesi olabileceğini ve çocukken neler istenebileceğini daha rahat anlayabileceklerini göstermeye çalıştık” ifadelerini kullandı.
Meclis olarak çocukların gelişimi için etkinler gerçekleştiğini belirten İBB Çocuk Meclisi Başkanı Semagül Çakır ise, “Çok faydalı bir sempozyum oldu. Ben hem konuşmacı hem de çocuk olarak katıldım buraya. Kendi düşüncelerimi de ifade ettim ve birçok konuda daha fazla fikir sahibi olmamı da sağladı. Biz çocuk olarak çevrelerimizin daha çok gelişmesini istiyoruz” dedi.