Medical Park Trabzon Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Kanber çocuklarda soğuk algınlığı hakkında uyarılarda bulundu.
Soğuk algınlığının virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan hafif seyirli bir hastalık olduğunu belirten Dr. Kanber, “Yüzlerce farklı virüs hastalığa neden olabilir. Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğundan yetişkinlere göre daha sık ve daha kolay hastalanırlar. Okul öncesi çocukların hatta bebeklerin sezon boyunca 6-10 kez soğuk algınlığı belirtisi göstermesi normal karşılanabilir. Virüs vücuda girdikten 1-3 gün sonra ilk belirtiler görülmeye başlar. En sık görülenler; burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, boğuk ses ve baş ağrısıdır. Soğuk algınlığı genellikle hasta kişilerin öksürük-aksırıkla havaya saçtıkları virüs içeren hava partiküllerinin solunmasıyla veya virüsle kirlenmiş eşyalara temas ile bulaşır. Soğuk algınlığı; genellikle okulların açılması ile eş zamanlı olarak sonbaharda görülmeye başlar ve kış boyunca giderek artar. Bunun başlıca nedenleri; kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması ve burundaki koruyucu mukozanın etkilenmesi sonucu virüslerin hızla çoğalması sayılabilir” dedi.
SOĞUK ALGINLIĞININ BELİRGİN BİR TEDAVİSİ YOKTUR
Hastalığın genellikle 7-14 gün içinde iyileştiğini kaydeden Dr. Kanber konuşmasına şöyle devam etti:
"Bazen sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik iltihabı ve akciğer enfeksiyonları gibi komplikasyonlar nedeni ile seyir uzayabilir. Soğuk algınlığının belirgin bir tedavisi yoktur. Ortaya çıkan belirtilere göre tedavi şekillendirilir. İstirahat ve stresten uzak durma vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder. Tedavide bilinmesi gereken en önemli ve en çok hata yapılan nokta, tedavide antibiyotiklerin yerinin olmamasıdır. Nezle ve grip durumlarında antibiyotik kullanımının bir yararı olmadığı gibi, hastanın karaciğer ve böbreklerinin işlevlerini ağırlaştırır ve ayrıca mikropların antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine de neden olur. Semptomları azaltmaya yönelik olarak; nemlendirici veya buhar kullanımı, gerektiğinde kullanılmak üzere bebeklerde serum fizyolojik olmak üzere burun açıcı spreyler, büyük çocuklarda pastiller ve boğaz spreyleri, ağrı-ateş varlığında parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar verilebilir. Öksürük şurupları çoğunlukla yararsız ve bazıları zararlıdır. Öksürük şurupları; yeterli sıvı verilmesi ve soğuk buharın etkisinden daha fazla etki göstermezler.”
C VİTAMİNİ ZENGİN MEYVELER TÜKETELİM
Hastaların destek tedavisi olarak bol sıvı, portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler, zencefil, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, propolis ve ekinezya çayı tüketebileceğini ifade eden Kanber "Soğuk algınlığından korunmak için; çocuklara el yıkama tekniğini ve alışkanlığını kazandırın. Oyuncakları ve dokunabileceği yüzeyleri her gün temizleyin. Çocuğun bulunduğu kapalı ortamın iyi havalandırıldığından emin olun. Çocuklara öksürüp-aksırdıkları zaman atılabilir kağıt mendil kullanmalarını öğretin. Öksürüp-aksırma sırasında ağzı el ile kapamak mikropların her yere daha kolay yayılmasını sağlayacağından yapılmamalıdır” şeklinde konuştu