İlk Türk devleti Büyük Hun İmparatorluğu ve diğer Türk devletlerinin başkenti Ötüken ile Çanakkale buluşuyor. Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi, ‘Yılın rektörü’ ve ’Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödülü’nün bu yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Sedat Laçiner’e verilmesine karar verdi.
Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Hasan Cengiz, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi Yamaç Kafe’de bir basın toplantısı düzenledi. Cengiz, “Bilgi, çağımızın en önemli yükselen gücüdür. Bilgiye en çok sahip olan kim ise, gücün de sahibi odur. Bilgi, erdemli insanların elinde olduğunda artık onlar insanlığın, dünya medeniyetinin varlıklarıdır. Thomas Alva Edison, Albert Einstein, Alfred Nobel gibi bilim adamları, kendi milletlerinin değil, dünyanın değerleridir. Üniversiteler, karanlık boşlukta dönen yer kürenin, insanlığı aydınlatan feneridir. Bilim adamları yetiştirerek, insanlığa yön veriyorlar. Dünya medeniyeti için çalışan bilim ve fikir işçilerini üniversiteler bağrında saklamaktadır. Avrasya Yerel Yönetimler Birliği olarak, Avrasya’nın merkezi olarak gördüğümüz Moğolistan’da iki önemli ödül komitesi kurduk. Bunlar,; Bilge Kağan Dünya Barış Ödül Komitesi, Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi’dir. Ödül komiteleri, seçkin ve engin şahsiyetlerden oluşmaktadır. Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’i ödüle layık görmüştür. Laçiner’in ilgilendiği alanlar şahsımın da alanı olduğu için makalelerinden ve kitaplarından, medyadan ve başarılı rektörlük sıfatıyla tanıyorum. Ödül komitesinin kararına saygı duymakla birlikte, Prof. Dr. Laçiner, Türkiye’ye getirdiği uluslararası ödülünden dolayı bizleri onurlandırmıştır. Spor kulüpleri ya da milli takımın uluslararası başarılarıyla nasıl 77 milyon tek yürek oluyorsa, bilim ödülü alan değerler için de öyle tek yürek olmanın zamanıdır. Sayın Laçiner’in aldığı ödülün medeniyetin beşiği Asya’da olduğu gibi Avrupa’da da karşılığı vardır. Avrasya Yerel yönetimler Birliği’nin Bilge Kağan Avrasya Sosyal Bilimler Ödül Komitesi, Moğolistan’ın en güzide üniversitelerinden görev yapan öğretim görevlilerinden oluşmaktadır” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’e ‘Yılın Rektörü’ ödülünün de verileceğini hatırlatan Cengiz, “Komisyon üyeleri, Laçiner’in 2011’den halen görevini yürüttüğü çalışmalarını titizlikle inceleyerek, ‘Yılın Rektörü’ ödülü verilmesini uygun görmüştür. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi’ni 4 yıl gibi kısa bir sürede 9 misli büyüterek, Türkiye’nin en zengin akademik kütüphanesi haline getirmesi, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında ’Şehitlerimiz için 1 Milyon Kitap Kampanyası’nı başlatması, ÇOMÜ Kütüphanesi’ni yılın her günü ve gecesi açık Türkiye’nin ilk kütüphanesi haline getirmesi, üniversite bütçesini 4 yıl gibi kısa bir sürede 3 mislinden fazla artırmayı başarması, üniversitenin kapalı kullanma alanını 2011’den 2014’e kadar 2,5 misli arttırması, uluslararası indeksli dergilerde (SCI) yayın sayısını sadece 4 yılda yüzde 64 arttırması, ÇOMÜ’nün 180 üniversite arasında TÜBİTAK projelerinde 7. sıraya kadar yükselmesine verdiği katkılar gibi hususlar bu ödülün alınmasında etkili oldu” diye konuştu.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise yaptığı konuşmada, “Bilge Kağan ismiyle bir ödül almak benim için çok sürpriz oldu. Mahcubum, sağ olsunlar. Bir de Kosova’dan bir ödülden bahsettiler. Üç tane ödül bir insana çok fazla. Altında ezilir. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Biz maaşımızı alıyoruz, işimizi yapıyoruz. Ödül için yapılmıyor bunlar. Türkiye’de birbirimizi takdir etmeye çok alışık değiliz. O anlamda ben kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.