ÇOMÜ’DE BİLİMSEL KAMPANYA

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bilimsel yayın sayısını ve niteliğini daha da arttırabilmek için makalesi yayımlanan öğretim görevlilerine bir makale için 30 bin, 3 makale için 90 bin lira destek primi verecek.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) önümüzdeki 4 yıl içerisinde 500 üniversitenin arasına girmeyi hedefliyor. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, 500 üniversite arasına girme hedefini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında tutturmayı umduklarını söyledi. İlk 500’e girmek için uluslararası yayınlara özel bir teşvik sistemi getirildiğini de belirten Laçiner, "ÇOMÜ Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz hafta aldığı kararlara göre Üniversite ve ESBAV Vakfı indeksli uluslararası dergilerde yayımlanan makalelere bin 750 lira ile 30 bin lira arasında değişen teşvikler verecek. Buna göre özellikle sosyal ve beşeri bilimlerde yapılan yayınlara makale başına 3 bin lira verilecek. Eğer makalenin yayınlandığı dergi Etki Faktörü en yüksek ilk 50 dergiden biriyse makale başına verilen destek 10 misli artacak. Başka bir deyişle sosyal ve beşeri bilimlerde bahsi geçen dergilerde yayımlanacak her bir makale için 30 bin lira verilmesi kararlaştırıldı. Eğer ÇOMÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler bu tür dergilerde 3 makale yayımlamayı başarabilirlerse verilecek nakit katkı 90 bin liraya ulaşacak" dedi.
Rektör Laçiner, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere SCI/SSCI’lı dergilerde yayımlanan makaleler için makale başına bin 750 lira ile 30 bin lira arasında değişen makale teşviki verileceğini, buna göre fen bilimlerinde ilk makaleye bin 750 lira nakit para verilirken, sosyal bilimlerde ilk makale için 3 bin lira verileceğini söyledi. Bu sayede bilimsel yayın sayısında ve niteliğinde ciddi bir artış beklediklerini de aktaran Laçiner, “Üniversite olarak bilimsel yayın sayımız son 4 yılda yüzde 60’dan fazla arttı. Teşvik anlamında, cesaretlendirme adına pek çok önlem aldık. Laboratuvarlarımıza büyük yatırımlar yaptık. Uygulama olanaklarını da geliştirdik. Şimdi ise dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda teşviklerimizi daha da arttıracağız. Bu sistemin benzerini diğer bazı üniversiteler de küçük ölçeklerde kullanıyorlar. Ancak bizim uygulamaya başladığımız teşvikler pek çok anlamda bir ilk olacak. Hem rakamlar çok büyük, hem de puan sistemi sadece akademisyenleri değil, fakülteleri de teşvik ediyor. Bizim makale sayımız pek çok üniversiteden çok daha hızlı büyüyor. Yani bu tür bir teşviğe ihtiyacımız yok da denebilirdi. Buna rağmen biz dünya listelerini hedeflediğimizden çok iyiyi yeterli bulmuyoruz" diye konuştu.

Haberleri