Türk sinemasının 100. yıl dönümü kapsamında Çorum Belediyesi tarafından “Tür Sineması’nın 100. Yılında Yeşilçam Şarkıları” konseri düzenlendi.
Devlet Tiyatro Salonu’nda koro şefliğini Ömer Erdal Cerit’in yaptığı konserde, Yeşilçam filmlerinin unutulmaz eserlerini Şirin Çizmeci, İlkay Uysal, Belgin Cerit, Nuriye Kaleycik, Behiye Özeşer, Tülay Şirin, Zehra Öztürk, Ahmet Faruk Yerli, Fikret Altıkardeş, Ramazan Gül ve Serpil Çetinaslan seslendirdi.
İki bölümden oluşan programda Çorum Belediyesi Türk Sanat Musikisi Topluluğu repertuarında bulunan ‘Manolyam’, ‘Buruk Acı’, ‘Damarımda Kanımsın’, ‘Kalbimi Kıra Kıra’, ‘İntizar’, Boş Çerçeve’ ve Benim Gözüm Sende” gibi 20 eser sinevizyon eşliğinde seslendirildi.
Yeşilçam hayranlarının yoğun ilgi gösterdiği program büyük beğeni topladı. İzdiham nedeniyle bazı vatandaşlar konseri ayakta izlemek zorunda kaldı. Katılımcılarında alkışlarıyla eşlik ettiği program sonunda koro alkış yağmuruna tutuldu.
ZEKİ MÜREN’İN KONSER TADINDAKİ FİLMLERİNİN ANADOLU İNSANINI SİNEMAYA ÇEKTİ
Çorum Belediyesi Türk Sanat Musikisi Topluluğu Şefi Ömer Erdal Cerit, ünlü sanatçı merhum Zeki Müren’in Zeki Müren’in konser tadındaki filmlerinin Anadolu insanını sinemaya çektiğine dikkat çekerek, “1914 yılında bu serüven başladı. 1895 yılında sinemanın icarından sonra küçük metrajlı belgeseller ve filmler çekilmiş. 1896’da Osmanlı Hanedanınca kabul gördükten sonra Yıldız sarayında izlenmiştir.
İlk şarkılı film 1931’de Muhsin Ertuğrul’un çektiği filmdir. Türk, Mısır, Yunan ortaklığında çekilmiştir. Semiha Berksoy ilk kez şarkıları o filmde seslendirmiştir.
1954’lerde Yeşilçam efsanesi doğmuştur. Beklenen Şarkı diye Zeki Müren’in bir filmi vardı. Bugün bakınca şunu gözlemliyorum. Zeki Müren’in konser tadındaki filmlerinin Anadolu insanını sinemaya çekti. Baktı ki orada farklı bir dünya var. Ve Anadolu’nun sıcaklığına uygun sevgi, samimiyet, dürüstlük ve yardımlaşma üzerine kurulu bir mahalle kültürünün işlendiği filmler çok büyük gişe yaptılar. Bazen öyle zamanlar oldu ki “hanımlarımız çantalar dolusu mendillerle giderdi. Özellikle ağlama günü gibi filmler vardı. 1974’te bu efsane söndü. Televizyon evlere girdi. 1980 yılından sonra sinema bitti. Yeşilçam efsanesi bitti” dedi.
Konseri Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, İl Emniyet Müdürü S. Erkan Tarancı, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan ve vatandaşlar izledi.
Konser Başkan Yardımcısı Zeki Gül’ün Şef Cerit’e çiçek vermesinin ardından sona erdi.