Ankara’nın Çubuk ilçesinin mahalli yemek kültürünün ilk kitabı, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’ın destekleriyle basıldı.
Türk Halk Bilimi Uzmanı Sevim Aydos tarafından hazırlanan ve Çubuk Belediyesi Başkanı Tuncay Acehan’ın destekleriyle bastırılan ’Çubuk İlçesi Geleneksel Mutfak Kültürü’ adlı kitabın dağıtımına başlanıldı.
Yöreye özgü ev yemekleri, yemek tarifleri, doğumdan ölüme kadar törenler ve yemek gelenekleri, yemek üzerine halk inançları, mutfak kültürünün manileri, bilmeceleri, atasözleri ve deyimlerinin verildiği kitaptan ilk etapta bin 500 adet basıldı.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen festivalde ilk defa görücüye çıkan ’Çubuk İlçesi Geleneksel Mutfak Kültürü’ kitabı, uluslararası arenada büyük beğeni topladı. İçerik olarak, Çubuk’un mutfak tarihi, mutfak kültürü, mutfak kültürünün tarihsel gelişimi, Çubuk’ta tarım kültürü, çorbalar, salatalar, etli yemekler, zeytinyağlılar, hamur işleri, sebze yemekleri, içecekler, tatlılar kategorisi olarak bölümlerden oluştuğu bildirildi.
Çubuk’un yemek kültürünün, ilk defa kitap haline getirilmesinin kendilerine nasip olduğunu söyleyen Başkan Acehan, eserle ilçenin zengin mutfak kültürünün gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde ulaşmasının sağlanacağını belirtti.
Türk Halk Bilimi Uzmanı Sevim Aydos tarafından uzun emekler verilerek hazırlanan eserin önemli bir kaynak olacağına inandığını kaydeden Başkan Acehan, şunları söyledi:
“Ankara’nın ve Çubuk’un tanıtımında, damak tadı ve kültürü olarak biz de varız mesajını vermekte olan bu eser, gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde ulaşmış olacaktır. Çubuk geleneksel mutfak kültürü, çok uzun bir geçmişe dayanan tarihsel birikimin sonucu olup, farklı kültürlerin buluştuğu ve kaynaştığı zengin bir mutfak kültürüdür. İlçemizi tanımayanlara kitap gerçekten kendi sahasında önemli bir kaynak olacaktır. Tarihle bağlantılı olarak hazırlanan ‘Çubuk Mutfak Kültürü’ ilçemiz için ben çok faydalı olacağına inanıyorum. Bundan sonraki nesillere en azından mutfak kültürümüzü başarılı bir şekilde aktaracağını ve mutfak mirasımızın korunacağını düşünüyorum. Kendisine de huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Eline sağlık diyorum. İnşallah hocamdan bundan sonraki kültürel çalışmalarda da faydalanacağız.”
İlçede bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamasının kendisinin böyle bir eseri hazırlamaya yönelttiğini aktaran Sevim Aydos, “Memleketimizle ilgili kalıcı bir eser bırakmak istedim. Çalışmaya başlayınca öyle bir eser meydana geldi ki kitapta eskiden beri yapılan yemekler, yemek tarifleri ve gelenekleri var. Hepsi yemek çerçevesinde doğumdan ölüme kadar bütün törenler, gelenekler, halk inançları, yemek kültürünün halk edebiyatına yansımaları mutfak manileri, bilmeceler, atasözleri ve deyimlerin hepsi bu kitabımızda var” dedi.
Kitabı hazırlamak için yaklaşık 5 yıl köy köy, ev ev dolaştığını anlatan Aydos, bu esnada çok ilginç anılarda yaşadığını söyledi.
Aydos, sözlerine şöyle devam etti:
“Çubuk’un bütün köylerini tek tek dolaştım. Çok ilginç anılarımız oldu. Örneğin, bizi pazarlamacı zannedenler oldu. Elektrikle ilgili problemlerini söyleyenler, belediyeden zannederek sağlıkçı olup tansiyon ölçtürmek isteyenler oldu. Tabi köpeklerle karşılaşıp onlardan korktuğumuz zamanlar da oldu. Misafirperver halkımız çok güzel karşıladılar. Yemek kültürünü bizzat gösterdiler, yemekler ikram ettiler. Yaklaşık 5 yıl süren çalışmamızda bazı köylere 3-4 kez gittiğimiz oldu. 192 sayfalık eserimizde ilginç yemeklerde var. Bunlardan kavut ve uhut yemeği en ilginçlerindendir. Örneğin uhut yemeği bugün doktorlar kanseri önleme konusunda tedavide ikincil tedavi olarak önerildiğini biliyoruz. Eskiden bu yemek yapılıp yeniliyormuş. Buğdayı çimlendirerek yapılan bir tatlı türü var. Eskinin şerbetleri, çörekler, börekler ilginç olarak onları söyleyebilirim. Çok eski yemeklerden ballı yumurta var mesela balla yapılmış yumurta çok fazla bilinmeyen bir yemektir.”