Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Sultanahmet Saldırısına Sert Tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanahmet’teki bombalı saldırıyla ilgili olarak, “Acaba bu kadın nasıl böyle yetiştirildi. Nasıl bu hale getirildi. Bunu yapmakla ne elde edeceksin. Oradaki Kenan kardeşimizin ne suçu, ne günahı vardı? Türkiye’nin en önemli turizm noktasındaki destinasyonlardan bir tanesi olan o Sultanahmet Meydanı’nda böyle bir şeyi yaparak yani turistlerin, insanların buraya gelmesini engellemek için mi bunu yaptı? ‘Buralar güvenli böyle değil’, bunu ispatlamak için mi bunu yaptı? Ne yapmak istiyorsunuz. Elinize buradan ne geçecek. Yani bununla ideolojilerinizi bu ülkeye egemen kılacağınızı mı zannediyorsunuz?” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Kampüsü’nün temel atma ve Bilkent Sağlık Temel Bilimler binasının açılış törenine katıldı. Sağlık Temel Bilimleri Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesislerin açılış kurdelesini kesti. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı. Törendeki konuşmasından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından fahri doktora takdim edildi. Türkiye’de geçmişte her alanda olduğu gibi üniversiteler konusunda da bir vesayet döneminin yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu geçmişin bir tahvili olarak ortaya koymak istediğini söyledi. Geleceğe emin adımlarla yürünmesini istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her düşüncenin, araştırmanın, ahlakın merkezi olması gereken üniversiteler, her türlü baskıcı ideolojinin, her türlü fikri tasallutun bayraktarlığını yapar hale geldi. Daha da acısı üniversite öğrencilerinin ellerinde kitap yerine taşlarla, silahlarla, bombalar birbirlerine saldırdıkları dönemleri yaşadık. Üniversite hocalarının darbelere destek verdiği, ellerinde pankartlarla sokaklarda darbe çağrıları yaptığı dönemlere şahit olduk. Eğitimden, öğrenimden, kendilerini yetiştirmekten başka amacı olmayan öğrencilerin ‘bizim istediğimiz formata uymuyorsun’ denilerek fakülte binalarına, üniversite, o zaman tabi kampüstü, kampüslerine sokulmadığı günleri gördük. Zihinleri zenginleştirmesi gereken üniversitelerin zihin formatlama aracı olarak kullanılmaya çalıştığı veya çalışıldığı dönemlerden geçtik. Bunların hepside Türkiye için, üniversitelerimiz için acı verici, utanç verici, yüz kızartıcı hadiselerdi” diye konuştu.
“BU TÜR HIRSIZLAR BİZİ MAL SAHİBİ YAPTI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Türkiye yolunda diğer alanlarda olduğu gibi yüksek öğretim konusunda da büyük değişim yaşandığının altını çizdi. “Biz ‘İlim Müslüman’ın yitiğidir’ anlayışının, böyle bir medeniyet anlayışın mensuplarıyız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslüman bunu nerede bulursa alır. Böyle bir medeniyetin evlatları olarak biz bu çalışmayı yapacakken ‘öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya’ anlayışıyla ötelenen, itilen böyle bir nesil ne yazık ki bu ülkede geldi ve geçti. Ben evlatlarımı bu ülkede okutamadım ve ben evlatlarımı ne yazık ki yurt dışına göndermek durumunda kaldım. Niye? Başı örtülü olarak üniversiteye sokulmadıkları için. Neden? Katsayı engeline takıldıkları için. Ama ne oldu işte bu tür hırsızlar bizi mal sahibi yaptı. Vaka bu. Ve evlatlarımız dışarıda gayet iyi yetiştiler, gayet güçlü oldular, özgüvenleri çok daha farklı bir şekilde öz vatanlarına döndüler. Üniversitelerin her türlü bilginin, araştırmanın ve muhakemenin yapıldığı mekanlar haline dönüşmesini arzu ediyoruz. Üniversitelerimizin, üniversitelerdeki akademisyenlerimizin, öğrencilerimizin uluslararası başarılarıyla gurur duymak istiyoruz. İlk 500’ün içerisinde niçin Türkiye’den şöyle 50 tane üniversite görmeyelim. Çünkü biz artık hamdolsun 81 vilayetin 81’inde 176 tane üniversitesi olan bir ülkeyiz. Nüfusu 77 milyon bir ülkeyiz. Öyleyse bizim bu üniversitelerimiz bilim alanında da dünya üniversiteleriyle de rekabet eder hale gelecektir. Sakın ha zaafa düşmeyin. Bunu başaracağız. Er veya geç başaracağız. Bu işin lami cimi yok. Bunu başaracağız, bu işi halledeceğiz. Niye? Biz size inanıyoruz. Sizin de kendinize güvenmenizi istiyoruz. Birçok yabancı dille artık hazırlık sınıfları vs. bunlar aşılmak suretiyle inşallah bilimi en güzel, en üst seviyede yapma noktasında ne gerekiyorsa bunu yapacağız” dedi.
“NE YAPMAK İSTİYORSUNUZ, ELİNİZE BURADAN NE GEÇEK”
Yurt dışına öğrenci gönderme konusunda her türlü adımların atıldığını ve atılmaya devam edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın her yerine öğrenci gönderileceğini kaydetti. Gittikleri birçok yerde bunun sıkıntılarını gördüklerini ama gelişmelerin geleceğe olan umudunu arttırdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun içinde taş atan, molotof atan değil, işte dün Sultanahmet’te gördünüz. Bir kadının canlı bomba olarak oradaki Emniyet Müdürlüğü’nün Turizm Polis Karakolu’na yaptığı saldırıyla bir polisimiz şehit oldu. Kenan kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar diliyorum. Diğeri için tabi ki hiçbir şey demeyeceğim. Yaralı kardeşimize Rabbimden şifalar diliyorum. Acaba bu kadın nasıl böyle yetiştirildi. Nasıl bu hale getirildi. Bunu yapmakla ne elde edeceksin. Oradaki Kenan kardeşimizin ne suçu, ne günahı vardı? Türkiye’nin en önemli turizm noktasındaki destinasyonlardan bir tanesi olan o Sultanahmet Meydanı’nda böyle bir şeyi yaparak yani turistlerin, insanların buraya gelmesini engellemek için mi bunu yaptı? ‘Buralar güvenli böyle değil’, bunu ispatlamak için mi bunu yaptı? 6 gün önce aynı şekilde Dolmabahçe’de olan, orada yine böyle bir saldırı oldu. Ne yapmak istiyorsunuz. Elinize buradan ne geçecek. Yani bununla ideolojilerinizi bu ülkeye egemen kılacağınızı mı zannediyorsunuz? Taş atan, molotof atan veya silah kullanan değil Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine, büyümesine katkı sağlayacak projelere, çalışmalara, icraatlara imza atan üniversite öğrencileri görmek istiyoruz. Günlük siyasetin polemikleri içinde yıpranan, itibar kaybeden bunları istemiyoruz. Bilgileriyle, birikimleriyle herkesi kendilerine hayran bırakan akademisyenler görmeyi arzu ediyoruz. Yeni Türkiye’nin inşasına kendi ajandalarındaki veyahuttaki kendi alanlarındaki birikimleriyle, çalışmalarıyla katkı sağlayan üniversitelerle birlikte geleceğe yürümek istiyoruz. Yıldırım Beyazıt Üniversitemiz işte böyle bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Haberleri