Daka’dan Bir İlk

HAKKARİ (İHA) – Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Hakkari Yatırım Destek Ofisi tarafından bölgede ilk defa Hakkari’nin bir köyünde bayanlara yönelik girişimcilik kursu açıldı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından KOSGEB ve Hakkari Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün de katkılarıyla Çimenli köyünde girişimcilik kursu açıldı. 30 bayanın eğitim gördüğü girişimcilik kursunu ziyaret eden DAKA Hakkari Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turgay, DAKA Uzmanı Yunus Sarıca, KOSGEB Uzmanı Alper Gürbüz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Mehmet Emin Ertaş, kursiyerlere çeşitli bilgiler verdi. KOSGEB Uzmanı Alper Gürbüz, bölgenin kalkınması açısından bu kursların bir fırsat niteliği taşıdığını ifade ederek “Uygulamalı girişimcilik eğitim kursu açıldı. KOSGEB bir kamu kurumu ve uygulamalı girişimcilik eğitimini Türkiye’nin her tarafında veriyor. Bu 70 saatlik bir eğitimdir. Bu eğitime katılanlar, eğitimden sonra bir sertifika alıyor. Bu sertifika sayesinde iş kurdukları zaman 70 bin TL geri ödemeli, 30 bin TL de geri ödemesiz toplam 100 bin TL’lik bir destek var. Hakkâri’de DAKA’nın çok güzel faaliyetleri var. Bu programı yüklenen ve bu programı finanse eden bir kalkınma ajansı olarak çok büyük yarar var. DAKA, KOSGEB ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bu bölgede yürüttüğü bu projeler sayesinde bölge insanına çok güzel kaynaklar aktarılıyor. Bölge için çok iyi bir fırsattır. Kursa katılan kursiyerlerin aileleriyle de görüştük, çok memnun olduklarını söylediler. Başka köylerde de böyle kursların açılmasını istiyorlar. İnşallah burası diğer köylere de iyi bir örnek olur” dedi.
DAKA Hakkari Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turgay ise, kalkınmanın yerelden başladığını belirtti. Bu proje ile köylerden başlayarak şehir ve bölgede gelişim amaçladıklarını söyleyen Turgay, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yatırım Destek Ofisi olarak şehrimizde girişimcilik eğitimlerini düzenliyoruz. Şu anda bulunduğumuz Çimenli köyünü ilginç ve farklı kılan, katılımcılarımızın hepsinin bayan olması. Tabi bu durum insanı ayrıca onore ediyor. Gerçek anlamda bir kalkınma hamlesinden bahsedebilmek için hizmetlerin köylere kadar ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü kalkınma çok boyutlu, çok karmaşık bir olgu ve beraber çalışabilirsek kaldırabileceğimiz ağır bir yük. Hepimiz burada bulunduğumuz köyümüzü, şehrimizi ve bölgemizi ileriye taşımak istiyoruz. Bu nedenle Çimenli köyünde bir hareket başlattık. Dileriz diğer köylerimiz içinde iyi bir uygulama örneği olur. Kalkınma yerelden başlar ve Hakkari kalkınmadan Türkiye kalkınmaz diyorum.”
Turgay ve beraberindekiler, kurs ziyareti sonrası köyde ekmek pişirilen tandır evine girerek burada tandır ekmeği yediler, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Haberleri