Danıştay’ın “yürütmeyi Durdurma” Kararını Hes Şirketinin Şantiye Binasına Astılar

Artvin’in Şavşat ilçesi Arpalı köyü deresinde yapılması planlanan HES’le ilgili olarak Danıştay’ın vermiş olduğu ÇED Raporu için verilen yürütmeyi durdurma kararı köy halkı tarafından HES şirketinin şantiye binasın önüne asıldı.
HES şirketinin şantiye binası önünde toplanan yaklaşık 300 kişi ellerinde bulunan Danıştay kararını şirkete tebliğ etmek üzere geldiklerini belirterek “Danıştay kararına şirkete duyurmaya geldik. Bütün HES şirketlerine Şavşat’ı terk etmelerini söylemeye geldik” dediler. Grup adına basın açıklamasını okuyan Müzekkir Saymaz “Ülkemizde var olan sömürü sistemi iyice vahşileşerek halkın kılcal damarlarına kadar uzandı. Doğamıza, dağlarımıza, ormanlarımıza kar hırsıyla sahip olmak isteyenler şimdide derelerimize, akar sularımıza sahip olmak istiyorlar. Türkiye’nin birçok yerinde yapılmak istenen HES’ler hepinizin bildiği gibi büyük tepkilerle karşılanmaktadır. Kadınlı erkekli kararlı direnişlerle sonuç alındığını görmekteyiz. Kadim kullanım hakkı bize aittir. Hukuka uymayan uyduruk yasa ve yönetmelikler bizim kadim kullanma hakkımızı elimizden alamaz” dedi.
Yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirten Saymaz “Bugün Arpalı Deresi’nde yapılmakta olan bir HES var. Bizler dava açtık. Rize İdare Mahkemesi süre yönünden bizim davamızı reddetti. İtiraz ettik. Danıştay bölge halkına duyurulmadığı için dosyayı bozdu ve Rize İdare Mahkemesi’ne iade etti. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığı halde yapım sürdürülüyor. Halbuki yasal olarak bu inşaatın durdurulması gerekir. Acaba bu şirket ve şirketler yasalara uymak zorunda değil midir? Yasalar sadece bizler için mi vardır? Bu şirketlerin arkasında kimler vardır? Kimlere güveniyorlar? Bizler haklıyız, yasal olmayan güce boyun eğmeyeceğiz. Bölge halkı bu konuda kararlıdır. Su yaşam demektir. Yaşama hakkımızı sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerinden Erkan Evbaşı ve Müzekkir Saymaz Danıştay’ın kararını şirketin kapısına astılar.
Çeşitli sloganlar atan vatandaşlar, jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında bölgeden ayrıldı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Şavşat’ın Arpalı Deresi üzerinde Omega Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan 7.32 megavat kurulu gücündeki Susuz Regülatörü ve Hes projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılı Ağustos ayında ’ÇED Olumlu raporu’ verdi. Bölgede yapımı planlanan Hes’in önünü açan bu kararın 28 köyü susuz bırakacağını öne süren 74 köylü, Rize İdare Mahkemesi’nde ’yürütmeyi durdurma ve iptal’ davası açtı. Davanın açılmasının ardından ’ÇED Raporu’ için ’yürütmeyi durdurma’ kararı veren Mahkeme, ’dava konusu uyuşmazlığın özelliği, çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında ileride telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olmasına’ vurgu yaptı. Bilirkişi incelemesi yapılmasına karar veren mahkeme, bilirkişi incelemesi ve hazırlanan rapora karşın daha sonra zamanında açılmadığına hükmettiği davayı reddetti. Köylüler bunun üzerine Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay 14’üncü Dairesi de, yaklaşık 2 yıl süren inceleme sürecinin ardından Rize İdare Mahkemesi’nin davayı ret kararını, projenin yapımıyla ilgili duyurunun ilçede gereğince yapılmadığına dayandırarak bozdu.

Haberleri