Davutoğlu- El Abadi Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ne Suriye rejimi safında oluşan yabancı savaşçılar, ne de DEAŞ gibi orada hakimiyet kurmaya çalışan terörist örgütler safında savaşan yabancı savaşçılara Suriye kapatılmalı. Suriye Suriye halkına, Irak Irak halkına aittir" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile Başbakanlık Merkez Bina’da ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Abadi’nin yaptığı ziyareti Türkiye ve Irak arasındaki dostluğun bir nişanesi olarak niteleyerek, Abadi’ye Türkçe karşılığı ’Hoş geldiniz’ anlamına gelen ’Ehlen ve sehlen’ diyerek konuşmasına başladı. İlk yüksek düzeyli işbirliği toplantısının gerçekleştirildiğini anlatan Davutoğlu, "Daha önce karar vermiş olduğumuz hususları bütünüyle ele aldık. Her şeyden önce şu anki gündem maddemiz güvenlik konusudur. Irak’ta bu yaz aylarından beri yaşanan terör örgütü olan DEAŞ’ın yaptığı saldırılarla ortaya çıkan risk sadece Türkiye’yi değil. Irak’ın güven ve istikrarına Türkiye’nin güven ve istikrarı gibi bakıyoruz. Bölgede var olan bütün terör örgütlerine karşı ortak mutabıkız. Onyıllardır Irak topraklarında PKK terör örgütleri gibi tüm terör örgütlerine karşı ortak bir tavır içindeyiz. Her desteği vermeye hazırız" dedi.
Ekonomik ilişkilerin başta enerji olmak üzere gözden geçirildiğini anlatan Davutoğlu, "Irak’ın bu zengin kaynaklarını dünya piyasalarına yönlendirmesi bakımından her türlü işbirliğine açığız. Irak Anayasa’sının öngördüğü prensipler çerçevesinde bu işbirliğini sürdürmeye kararlıyız. Geniş bir ekonomik işbirliğimiz var. Irak, Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortaklarından biridir. Güvenlik şartları iyileştikçe Türkiye’nin Irak’la olan ticareti de ivme kazanacaktır. Yatırımlar, Türk firmaları her aşamasında Irak’ın yeniden yapılandırılması konusunda hazırdırlar" dedi.
Davutoğlu, "Su konusunda da bundan sonra da suyu bir işbirliği alanı olarak görerek, Türkiye atılacak adımlar konusunda her türlü işbirliğine açıktır. Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımız, petrol, enerji, su bakanlarımız bu konuları çalıştılar. Ocak ayında da Karma Ekonomik Komisyon toplantısı Irak’ta gerçekleşecek. Önümüzdeki dönemde Irak’ın her türlü karşı karşıya kalacağı sorunlarda Türkiye Irak’ın yanında olacaktır. Bu tür görüşmeler tarihi nitelikteki görüşmelerdir. Tekrar hoş geldiniz. Türkiye, evinizdir" dedi.
IRAK BAŞBAKANI HAYDAR EL ABADİ
Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise, "IŞİD söz konusu bölgemizde. Uluslararası işbirliği söz konusudur IŞİD’e karşı. IŞİD sadece Irak ve bölge için tehlike oluşturmamaktadır, global bir tehlikedir. IŞİD’le mücadele konusunda çalışmaya başladık. Gerek müzakereler, Türkiye tarafındaki görüşmeler çerçevesinde kendilerine teşekkür ediyoruz. Ekonomimiz, güvenliğimiz ortaktır. Biz, Irak’ta Türkiye’nin güvenliğine önem vermekteyiz. Dolayısıyla herhangi bir terör örgütünün Türkiye’ye karşı zarar vermesine izin vermeyiz. Aynı zamanda içişlerine de karışmayız" dedi.
Bölgede mezhep kutuplaşmasının olduğunu anlatan Abadi, "Mezhepler arasındaki çatışmaları bertaraf etmek için bölge halkına zarar veren tehditlere karşı işbirliğine hazırız. Bir iyimserlik içindeyiz, ilişkilerimizi gerçek ve olumlu bir çıtaya çıkarmak için. Aynı zamanda yapıcı ilişkiler kurarak tam bir ilişki kurmak istiyoruz. İlişkilerimiz siyasi, askeri bütün alanlarda geliştirme arzusundayız" ifadelerini kullandı.
"IŞİD’le mücadele konusunda asker ve polis konusunda bir ilerleme sağlanabildi mi? Irak’ta IŞİD’le mücadele konusunda hükümetinize dönük eleştiriler var. IŞİD’le mücadele konusunda bu talepler bu mücadeleye sekte vurur mu" sorusuna Abadi, "Irak özgür bir ülkedir. Burada birtakım sıkıntılar var, ancak siyasi bir dayanışma var. Birtakım aşiretlerden eleştiriler geliyor. IŞİD’le mücadele konusunda şans verilmiyor diye eleştiriler var. Uluslararası toplum bile kendini savunacak bir durumda değildir. Bu tehditleri saygı duyarak dinliyoruz, siyasi tehditler olabilir. Siyasi durumlar buna açıktır ancak biz bütün aşiretlere elimizi uzatıyor. Bölgedeki savaşçıları alıyoruz, IŞİD’e karşı mücadele etmek için. Ancak herkesi alamayız, mümkün değil. Şu anda askeri yönde mücadele ederiz IŞİD’e karşı" cevabını verdi.
"ASKERİ EĞİTİM MANASINDA DESTEK ÇALIŞMALARIMIZ OLDU"
Davutoğlu, "İki ülke arasında teröre karşı mücadelede işleyen mekanizmalar zaten vardı. Askeri eğitim manasında destek çalışmalarımız oldu. Bugün Savunma Bakanlarımız görüşmeler yaptılar. Bu konularda verilecek destek hususunda Irak tarafıyla daha kapsamlı başka neler yapılabileceği, destek verme konusunda eğitim ve diğer alanlarda hazırız. Prensipte ortak bir yaklaşımımız var. Savunma ve ilgili bakanlarımız gerekli çalışmayı yürütecektir" açıklamasında bulundu.
Başka bir gazetecinin, "Türkiye tarafından Irak’a sunulan desteğin türü nedir. Yabancı savaşçıların Irak’a akın etmesi konusundaki desteğiniz nedir" sorusuna Davutoğlu, "Bu konuda zaten Kuzey Irak’ta DEAŞ’a karşı savaşan peşmerge güçlerine karşı verdiğimiz askeri eğitim var. Bu konularda orada da görüşmeler yaptık. Bağdat ziyaretimde de vurguladık. Irak Merkezi Hükümetine verilecek destek hususunda her türlü fikre açığız, oturup birlikte değerlendiririz, Irak güvenlik birimleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Bu konularda her türlü yardıma açığız" karşılığını verdi.
YABANCI SAVAŞÇILAR
Davutoğlu, yabancı savaşçılar konusuna ilişkin olarak, "Gerek Irak’ta gerek Suriye’de hiçbir yabancı savaşçının olmaması, gerçek anlamında hiçbir yabancı savaşçının. Ne Suriye rejimi safında oluşan yabancı savaşçılar, ne de DEAŞ gibi orada hakimiyet kurmaya çalışan terörist örgütler safında savaşan yabancı savaşçılara Suriye kapatılmalı. Suriye Suriye halkına, Irak Irak halkına aittir. Bütün kaynakları ve bütün siyaseti de her iki ülkenin halkı dışında hiçbir yabancı güç bu ülkelerde olmamalıdır. Nihayetinde hepimiz bu ülkelerinin toprak bütünlüğüne, ülke halklarının kendi geleceklerini tayin etme konusunda mutlak egemenliğe sahip olduğu konusunda hemfikiriz. Türkiye bu konuda her türlü işbirliğine açıktır” dedi.
"Gerek askeri, istihbari, eğitim konusunda da konuşmalar geçti" diyen Abadi, "Türkiye kardeşlerimiz hazır olduklarını ifade ettiler. Güçlerimizi seferber ederek, bütün komşularımızın desteğiyle bu örgütü bertaraf edebiliriz. IŞİD’in geçişini kolaylaştırma konusu zaten söz konusu değildir. Türkiye, yabancıların geçmesine izin vermemektedir. Sınırlarımızdan yabancı savaşçıların geçmesini kabul etmeyiz. Suriye de keza bu tür çalışmalara karşıyız. Her ülkede etnik gruplar, azınlıklar var. Bu konuda işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu gibi oluşumları deşifre etmemiz gerekiyor. Bu ülkelerle işbirliği yapmamız gerekiyor ki bunları deşifre etmek için" diye konuştu.

Haberleri