Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile İtalya’nın iki dost, müttefik ülke olarak çok zengin bir gündemde ortak bir perspektife sahip olduğunu söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye 2 günlük resmi ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Başbakanlık Merkez Bina’da bir araya geldi. İkili baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu, görüşmede İtalya Başbakanı Renzi’yi Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye ile İtalya’nın tarihi anlamda Akdeniz medeniyetinin iki merkez ülkesi olduğunu belirten Davutoğlu, "O bakımdan ilişkilerimiz hep son derece iyi seyretti. Son yıllarda artan bir tempoda işbirliğimiz gelişti. Hükümetler arası ortak kabine toplantısı şeklinde bir mekanizma başlattık. Üçüncüsünü İnşallah en kısa zamanda tekrar Türkiye’de yapmayı planlıyoruz. Değerli dostumu tekrar Türkiye’de görmek istiyorum" dedi.
Davutoğlu, Türkiye ile İtalya ilişkilerindeki olumlu atmosferin ekonomik ilişkilere de yansıdığını söyledi. İtalya’nın Türkiye’nin 4. önemli ticari ortağı olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Geçen sene 19.7 milyar dolar ticaretimiz oldu. Bu sene de iyi seyrediyor, ilk 9 ayda 15 milyar doları aştı. Ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek için karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve 3. ülkelerle projeler geliştirmek konusunu da bugün ele aldık. Ayrıca Türkiye’nin Milano Expo’suna katılma kararını değerli dostumla paylaştım. Biz de kendilerini Antalya’daki 2016’daki Botanik Expo’suna bekliyoruz" dedi.
"TÜRK-İTALYAN ÜNİVERSİTESİ KURULACAK"
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin savunma sanayi başta olmak üzere birçok stratejik projede de kendini gösterdiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"O alanlarda da bundan sonra birlikte çalışacağız. Türk-İtalyan üniversitesi kurulma fikrini de paylaştık. Böyle bir üniversitenin kurulması tarihi iki köklü imparatorluk geleneğinin yeni nesillerini de bir araya getirecektir. Ekonomik ve siyasi ilişkiler dışında Avrupa Birliği (AB) konusu gündemimizin en önemli maddesi. Bugün burada sadece iki başbakan olarak değil AB Dönem Başkanıyla G-20 Dönem Başkanı’nın buluşmasını da yaşıyoruz. Bu çerçevede AB ve G-20 ile ilgili kanaatlerimizi de paylaştık. Her şeyden önce AB üyeliğimiz konusunda İtalya’nın verdiği destekten dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca İtalya dönem başkanlığı içerisinde 17. faslın açılması için çok ciddi çaba sarf etti ve açılma noktasına da geldi. İlk prosedürler tamamlandığı zaman önümüzdeki aylarda açılacak. Bu konuda İtalya bize çok ciddi destek sağladı. Kıbrıs konusunu detaylı olarak ele aldık. Bölgesel konularda Libya ortak ilgi alanımız olarak ve son derece önem verdiğimiz ülke olarak gündemimizin en önem verdiğimiz maddesini oluşturdu. Bu çerçevede genelde Akdeniz sorunları hususunda, özellikle illegal göç ve mülteciler konusunda birlikte çalışma ekipleri kurma fikrinde mutabık kaldık. Suriye konusunda görüşlerimizi paylaştık. Bu çerçevede özellikle değerli dostumun Türkiye’nin Suriye konusunda üstlenmiş olduğu mülteciler bağlamında insani sorumluluk konusunda takdirlerini iletmesinden memnuniyet duyuyorum. Yine Suriye’de kalıcı bir çözüm için neler yapılması gerektiği hususunda da görüşlerimizi paylaştık. Ayrıca Balkanlar ve enerji işbirliğimiz de görüşmelerimiz arasındaydı. Gördüğünüz gibi Türkiye ile İtalya iki dost, müttefik ülke olarak çok zengin bir gündemde ortak bir perspektife sahip. Önümüzdeki yıllarda bu işbirliğinin hem bu iki halka hem de Akdeniz’e ve Avrupa’ya, uluslararası barışa da katkı sağlayacağına inancımız sonsuzdur."
KONUK BAŞBAKAN RENZİ
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin Türkiye’ye AB üyelik sürecinde her zaman yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.
"Türkiye’nin AB üyeliği süreci devam etmelidir" diyen Renzi, şunları kaydetti:
"Bizler bunun başarıyla sonuçlanması için kendimizi sorumlu hissediyoruz. AB’nin Türkiye’ye çok daha kararlı şekilde açması için çabalarımızı sarf edeceğiz. Sayın Başbakanla AB konusunda atılacak adımları da görüştük. Suriyeli mültecilerle ilgili Sayın Başbakanı ve Türk hükümetini kutladım. Biz İtalya’da Kuzey Afrika’dan gelen çok yüksek sayıda göçmenlerin olduğundan bahsediyoruz. İtalya’ya yılda 150 bin mülteci gelmişti. Bu hassas bir konu ancak Türkiye yaklaşık 2 milyon mülteci ile uğraşıyor, bunlara destek ve yardımcı oluyor. Bu yüzden uluslararası toplumun Türkiye’ye bu konuda destek vermesine inanıyorum. Biz AB Dönem Başkanı Irak ve Suriye krizinin daha somut bir şekilde ele alınması için gerekli adımları atmaya çalıştık. Bu yöndeki adımlarımız devam edecektir. Kobani gibi bugün hala Suriye’de bazı şehirler kuşatma altında. Biz temel hakların, özgürlüğün, yaşama hakkının herkes için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için uluslararası koalisyonun da güçlü olması ve bu koalisyonun önemli bir rol üstlenmesini diliyorum. Bu çerçevede İtalya ve Türkiye’de önemli roller üstlenebilir. Bizler özellikle Libya’da en kısa sürede diyaloğun başlatılabilmesi için elimizden gelen çabayı sarf etmek zorundayız. Suriye ve diğer ülkelerin terörizmden arındırılması için somut adımları atmalıyız, ilgili tarafların yapıcı diyalog içinde olmalarını sağlamalıyız. Türk hükümetinin bu konuda gerçekleştirdiği etkinlik ve toplantıların başarıya ulaşacağını biliyoruz, bu çerçevede destek vermeye devam edeceğimizi teyit ediyorum."
"TÜRK ÖĞRENCİLERE DAHA FAZLA KONTENJAN VERİLECEK"
Balkanlar ve Akdeniz’in İtalya’nın çok önem verdiği, 6 aylık dönem başkanlığı stratejisini de temellendirdiği bölgeler olduğuna dikkat çeken Renzi, "Türkiye’nin bu konudaki desteğine teşekkür ediyorum. Bugün Türkiye’de yaklaşık bin 200 İtalyan şirketi var. Ticaret hacmimiz 20 milyar dolara yaklaştı. İlişkilerin geliştirilmesi için iş forumu çok önemli. Önümüzdeki nesiller için ülkelerimizin daha fazla yatırım yapmasını düşünüyorum. Üniversite öğrencilerinin mübadelesini de yoğunlaştırmamız gerekir. Büyükelçiliğimizi bu konuda çok başarılı buluyorum, kendilerine de teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki yıllarda daha da başarılı olacağına eminim. Bu konuyu Roma’da Eğitim Bakanlığı’yla da görüşeceğiz. Türk öğrencilerine çok daha fazla imkanlar sağlansın, kontenjanlar verilsin" ifadelerini kullandı.
Açıklamalarının sonunda gazetecilere "Türk askerlerine selam verirken telaffuzum nasıldı?" diye soran İtalya Başbakanı, "Grazie, lunga vita, sağol" dedi. Bu sırada araya giren Başbakan Davutoğlu’nun "Arkadan biz de destekliyorduk tabii ki" demesi üzerine toplantı salonunda renkli anlar yaşandı.