Bölgede son dönemlerde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, bölgede tüketilen elektriğin ülke oranının çok üstünde olduğunu söyledi.
Borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriklerinin kesilmesi konusunda son günlerde bölgede yaşanan olaylarla ilişkin DEDAŞ’tan açıklama geldi. DEDAŞ Sözcü Mehmet Gökay, DEPSAŞ İl Müdürü Abbas Aydın, İl Müdürü Sıtkı Çelik, DEDAŞ Medya İletişim Uzmanı Attila Korkmaz’ın katıldığı toplantıda, elektrik kesintileri, çiftçiler için başlatılan kampanya gibi çok sayıda konu ele alındı. Toplantıda konuşan Dicle Elektrik Şirket Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, DEDAŞ olarak 6 ilde faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, bu 6 ilde kaliteli ve sürekli elektrik hizmeti verme amaçladıklarını dile getirdi. Bölgemizin farklı özelliklerinin olduğunu aktaran Üstün, bu özelliklerin en neti ve çarpıcı olanı, abone başına Türkiye ortalamasının 2.2 katı elektrik harcandığını ve bu oranın, İstanbul, İzmir, Bursa gibi illerle kıyaslandığında onlardan daha fazla elektrik tüketim oranına sahip olduğunu kaydetti. 2.2’nin tüm aboneler bazında yaptırılan bir ortalamanın hesabıyla ortaya çıkan bir sonuç olduğunu ifade eden Üstün, "Yalnızca ev abonelerini düşündüğümüzde, bu oran Türkiye ortalamasının 3.2 katına çıkıyor. Buradan ortaya çıkan sonuç, bizim bölgemizde abone başına çok yüksek bir tüketim var. Bu tüketimin sebebi ise, bölgemizin en büyük realitesi olan kayıp kaçak elektrik tüketimi ortaya çıkıyor. Ortalama yüzde 75 oranında bir kayıp kaçak elektrikle mücadelemiz var. Bu yüzde 75 kayıp kaçak elektrik kullananlara sağladığı imkan ise, bu elektriği ücretsiz, bedelini ödemeden kullanma şansı var. Bölgemizde yılda yaklaşık olarak 19.3 milyar kilowatt saat enerji harcanıyor. Bu yılki artışa baktığımızda 20 milyar kilowatt saate çıkacağını gösteriyor. 20 milyar kilwatt saati, uluslar arası bir danışmanlık şirketine yaptırdığımız çalışma neticesinde gördük ki, 8 milyar kilowatt saati israf edilerek, boşa harcanan enerjidir. Bu israfın neticesinde de yine bizlere çoğu zaman yapılan şikayetler arasında yer alan şebekenin, trafonun yetersizliği ve bundan kaynaklan kesintiler olarak karşımıza çıkıyor. Bu şebekelere aşırı yüklenme, elektriği ihtiyaçtan daha fazla kullanma nedeniyle sistemin bunu karşılayamaması, ideal ölçeklere göre yapılmış olan hat ya da trafo yapımlarının karşılayamamasından dolayı da belirli kesintiler karşımıza çıkıyor" dedi.
"ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYETİNİ MİNİMİZE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Üstün, DEDAŞ olarak çiftçiler için çok sayıda kampanya başlattıklarını hatırlatarak, bu kampanyalarla çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesine yönelik olduğunu söyledi. Üstün, "Son dönemlerde kayıp kaçak enerjiyi düşürmek için yaptığımız çeşitli kampanyalarımız oldu. Bu kampanyalarımız ilgili son tarihler belirlendi. Özellikle sulama için yaptığımız kampanyaların halen devam ettiğini, çiftçilerimizin bu kampanyalardan faydalanmaları için halen fırsatları var. Bu kampanyaları yaparak, çözümler üretiyoruz. Çiftçilerimizin mağduriyetini minimize etmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmayacak kampanyalarla karşılarına çıktık. Yaklaşık yüzde 25’ini kendilerinden talep ederek, bizlerle anlaşmalarını ve elektriklerini sorunsuz olarak kullanmalarını istedik" diye konuştu.
"4 BİN 53 ÇİFTÇİ BİZE MÜRACAATTA BULUNDU"
DEPSAŞ İl Müdürü Abbas Aydın ise, başlatılan kampanyalarda 4 bin 53 çiftçinin DEDAŞ’a başvurduğunu ifade etti. Aydın, "Diyarbakır’da 5 bin 791 Çifti Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında abonemiz var. Bunlardan 4 bin 53’ü bize müracaatta bulundu. Bu abonelerimizin blokeleri tamamen kaldırıldı. Bin 738 abonemizin blokesi devam ediyor. Yaptığımız bir çok kampanyalara rağmen bu abonelerimiz bize müracaatta bulunmadı" şeklinde konuştu.