Ordu’nun Fatsa ilçesinde Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, “Yeni kayıt döneminde iki yıllık ön lisans bölümlerinde pek bir sıkıntı yok. Dört yıllık lisans bölümlerinden balıkçılık teknoloji bölümünde Türkiye genelinde bir sorun var” dedi.
Dekan İsmet Balık konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Balıkçılık teknoloji bölümüne öğrenci kayıtları çok az yapılıyor ve bu ülke geneli bir sorundur. Başka sorunumuz da yeni açtığımız üç bölümün YÖK’ten onay alamaması. Bu sene bu bölümler için onay alamadığımızdan bu bölümler kılavuza da giremedi. Bu nedenle, bu bölümlere öğrenci alamadık. Neden onay verilmediğini de anlamış değilim. Ancak dosyamızı tekrar hazırlayıp YÖK’e sunacağız, bu işin peşini bırakmayacağız. Hatta iki bölümün daha hazırlıklarını sürdürüyoruz. Tüm bölümlerle birlikte fakültemizi geliştirmeye çalışıyoruz. Mevcut sınav sistemi iki yıllık bölümleri destekleyici bir konumda ancak 4 yıllık bölümlerin birçok bölümü öğrenci bulamıyor. ÖSYM yeni bir sınav sistemi getirmeyi hedefliyor. İnşallah bir an önce bu değişiklik yapılır ve daha eşit bir şekilde öğrencilerimiz üniversitelere yerleşir” diye konuştu.
Bu yıl balık sezonun açılmasıyla Karadeniz kapsamında balıklarla ilgili bir araştırma yaptıklarını belirten Dekan İsmet Balık şu bilgileri verdi: “Denizdeki balıklara baktığımızda bir kısmı lokal hareket eden balıklar ancak bir çoğu ise perajik balıklardan oluşuyor. Bu balıklar hamsi, istavrit, palamut, lüfer gibi göçebe balıklar olduğu için sadece bizim kıyılarımızda değil karşı ülke kıyılarında da yaşayabiliyorlar. Bu nedenle yapılan araştırmalar değerlendirme yapmak için yeterli değil. Ancak Karadeniz’de yapılan tüm araştırmalar ve meteorolojik gözlemlere bakarak balıkçılık konusunda neler olacağı yönünde bir takım olumlu gelişmeler var. Ancak bu perajik balıkların daha verimli olmaları için uygun hava koşulları olmalı. Balık olsa bile avlanmanın olabilmesi için meteorolojik şartlar önemli. Umarım bu yıl şartların uygun ve balık stoklarının bol olduğu bir sezon geçer.”