Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ünal, insanların sıcak havada öncelikle denizi tercih etmesi gerektiğini ifade ederek, "Deniz suyu sinüsleri temizliyor. Temiz olan deniz suyunu sinüziti olanlar için öneriyoruz. Ancak tam tersine havuz suyu da sinüzit oluşumuna katkı sağlıyor" dedi.
Havuz ve denizlerden geçen hastalıklar ve faydaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ünal, yaz aylarının gelmesi ile birlikte vatandaşların havuzlara, denizlere ve sulama kanallarına serinlemek için girdiğini söyledi. Burada dikkat edilmesi gereken konunun eğer varsa bölgede ilk önce denizin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünal, "Çünkü havuz gerek suyun devirdaimi, gerekse de temizliği nasıl yapılıyor bilmiyoruz. Bununla ilgili sıkıntılar olması ve o devirdaimin az olduğu suya çok kişinin girmesi nedeniyle birçok mikrobun bulaşması çok daha kolay oluyor. Ancak deniz belli bir tuz oranına sahip ve alttan dalgalarla sürekli kendilerini temizleme mekanizması var ve tabi çok büyük su kütlesi içerisinde çok fazla mikrop tutmuyor. Havuzlar ise böyle değil. Özellikle hafta sonları çok fazla giriliyor. Bu gibi durumlarda başta kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları ve deri enfeksiyonları meydana gelebiliyor" diye konuştu.
"HAVUZDA GÜN İÇİNDE TOPLAM 2 İLE 3 SAAT ARASINDA KALINMALI"
Havuzlarda hastalıkları kolaylaştıran en büyük nedenlerden birinin de kullanılan dezenfekteler olduğuna vurgu yapan Ünal, "Çünkü suya atılanları biz klor diye biliyoruz ama çok çeşitli maddeler kullanılıyor. Bunların adı klor diye geçiyor ama hepsi aynı şekilde klor değil. Bunlarda normal cildimizde tahribata sebep oluyorlar. Evet mikropları öldürüyorlar ama özellikle suda uzun süre kalındığında derimiz mikroplara karşı savunmasız hale geliyor. Dolayısıyla havuzdan yararlanılacaksa en kalabalık olduğu dönemde girilmemeli. Çok uzun süre kalınmamalı. Havuzun temizliği, bakımıyla ilgili mutlaka site yönetimlerinden düzenli bilgi alalım. Özellikle çocuklar fazla girdiği için orta kulak, dış kulak, sinüzit gibi birçok hastalık görülüyor. Onun için havuzda kalma sürelerini anne ve babalar ayarlamalı. Genel olarak sabahtan öğlene kadar 1,5 saat, gün içinde ise toplam 2 ile 3 saat arasında öneriyoruz" şeklinde konuştu.
"DENİZ SUYU SİNÜZİTE İYİ GELİYOR"
Deniz suyunun sağlık açısından faydaları da olduğunu söyleyen Ünal, "Havuzun dezenfekteli suyu sinüslere tersten giriyor ve sinüzit oluşumunu kolaylaştırıyor. Tabi bu dalmayı denizde yaptığınız zaman tam tersine deniz suyu sinüsleri temizliyor. Sinüzit açısından denizin faydası var. Ancak tam tersine havuz suyu sinüzite yakalanmamızı kolaylaştırıyor. Bu konuda çocuklarımızı uyarmamız lazım. Temiz olan deniz suyunu sinüziti olanlara öneriyoruz, girebilirsiniz, sinüsleriniz temizlenir, içinde biriken mikrobik şeyler temizlenir diyoruz" ifadelerini kullandı.
Havuzda dikkat edilmesi gereken konulardan birinin mantar enfeksiyonları olduğunu kaydeden Ünal, "Çünkü mantar enfeksiyonları bulaşabiliyor. Bu mantarlar aynı şekilde kaşıma suretiyle kulakta da gelişebiliyor. Kulak mantarının birkaç tehlikesi var. Bir kere mantar uzun sürüyor. Onun için mutlaka uzman kontrolünde önce mantarın içinin temizlenmesi ve uygun ilaçlarla tedavisi gerekiyor. Mantarda da süre uzayacağı için kişiye diyoruz ki bir hafta, 10 gün suya giremezsin. Mutlaka nemden uzak durması gerekiyor. Yine kulak enfeksiyonu varken havuza ve denize dalmada kulak zarında delinmeler olabiliyor. Buna çok dikkat etmek gerekir. Birçok hastamız bize kulak zarı delinmiş bir şekilde geliyor. Özellikle dalma ve burnunu aşırı derecede sümkürmede zarınız delinebilir. Bir başka konuda havuz ve denizlerde rüzgara maruz kaldığımız durumlarda ve dondurma ile soğuk içecekler tüketildiğinde boğaz enfeksiyonları da gelişebiliyor yazın. Bu konuda da özellikle çocukları uyarmamız lazım. Çok rüzgar alıyorsa denize ve havuza girdiğimiz yer çok dikkatli olmamız lazım" dedi.