Dernek Yöneticilerine Derbis Bilgilendirmesi

Antalya Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından Sivil toplum örgütleri ile buluşup diyalogları geliştirmeyi, Demekler Bilgi Sistemi (DERBİS) hakkında bilgi vermeyi amaçlayan program dernek ve sivil toplum temsilcilerin katılımıyla MATSO toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dernekler İl Müdürü Kadir Kaygusuz, dernekler kanununda 10 yıl önce bir değişiklik yapıldığını belirterek "Bu değişikle beraber derneklere tanınan hak ve özgürlüklerin neler olduğunu tüm derneklerimize anlatmak amacıyla bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Antalya’nın tüm ilçelerinde bilgilendirmeleri en son 28 Ocak tarihinde tamamlayacağız. Bu sene sadece derneklere, hibe projelerine ayrılan bütçe 22 Milyon TL. Bunları derneklerin nasıl kullanabileceğini ve bu kanalları göstermeye çalışacağız. Aynı şekilde Avrupa Birliği ve BAKA da bunları tanıtmaya çalışacak" dedi.
Derneklerin 1 Ocak ile 30 Nisan arasında kanunda belirtilen süre içerisinde 1 yıllık faaliyetlerini bildirmek zorunda olduklarını ifade eden Kaygusuz, "Bizim idari yaptırımlarımızın yüzde 30’unu beyannameyi vermemek ya da geç vermek oluşturuyor. Bundan dolayı da biz derneklerimizi beyannamenin sistem üzerinden Dernekler Birliği Sistemi (DERBİS) dediğimiz yazılım üzerinden nasıl doldurulacağını tek tek aşama aşama uygulamalı olarak tanıtacağız. Bu yazılım 10 Milyon TL’ye mal oldu. Tüm derneklerin kullanımına açtık. Bunları nasıl kullanacaklarına dair işlemleri tarif edeceğiz. En büyük özellik artık mobil telefon yani akıllı telefonu olan ve internete ulaşılabilen her yerde de artık derneklere ait iş ve işlemlerin yapılabileceğini bu toplantılarda anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"14 YIL İÇİNDE TÜRKİYE BÜYÜK DÖNÜŞÜM İÇİNE GİRDİ"
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylık statüsünü 1999 yılı sonunda kazanması ile beraber Avrupa Birliği ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini belirten Antalya Valiliği Avrupa Birliği Projeler Koordinasyon Merkezi Genel Koordinatörü Baki Karaçay ise şunları söyledi:
"Son 14 yıl içerisinde Türkiye büyük bir dönüşüm sürecine girdi. Bu sürecin içerisinde sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesi, öne çıkması, karar mekanizmaları içerisinde yer alması önem taşıyor. AB komisyonu özellikle Türkiye’nin bu yöndeki gücünü artırmasını istiyor. Buna yönelik olarak da bir takım mali araçlardan yararlanmaya başladık. Bu mali araçlarda bizzat yereldeki sivil toplum kuruluşlarımız, derneklerimiz, vakıflarımız ve benzeri örgütlerimiz yararlanmaya başladı. Dernekler müdürlüğümüzün yapacağı sunumda da göreceği üzere derneklerimizin kurumsallaşması açısından önemli bir aşamaya geldik ve derneklerimizin bu sürece ayak uydurması gerekiyor. Bizde bunun sağlanması için Avrupa Birliği’nin tanıdığı hibe fırsatlarını anlatacağız. Dolayısıyla derneklerimiz mali kaynak açısından da bir destek bulmuş olacaklar."
"DERNEKLERİN PROJELERİNİ YÜZDE 100 KARŞILAYABİLİYORUZ"
Derneklerin sivil toplumun en önemli ayaklarını oluşturduğunu ifade eden Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek ise, derneklerin yaptıkları projelere destek olduklarını söyledi. Özyürek, "Doğrudan faaliyet desteklerinde projenin yüzde 100’ünü biz karşılayabiliyoruz. Mali destek programı kapsamında sunulacak projelerde ise projelerin yüzde 80’ini karşılıyoruz. Bu projelerin yüzde 20’sini derneklerin karşılamasını istiyoruz. Tarım, turizm ve ARGE konusunda derneklerimiz bize proje sunabiliyorlar. Bu gün ki toplantıda bulunmamızın amacı da derneklerimize BAKA’nın sağlamış olduğu yardımlar, hibeler konusunda bilgi vermek" ifadelerini kullandı.

Haberleri