Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), güne öğrenciler ve öğretim görevlilerinin birlikte katıldığı Qigong/Taiji (Çigong/Taiji) egzersizleriyle başlıyor.
Turizm Fakültesi öğretim görevlilerinden Dr. Senem Yazıcı, Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Murat Kaplan ve Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi ikinci sınıf öğrencilerinden Abay Alperen Kaplan’ın eşliğinde yapılan sabah egzersizlerine katılım her geçen gün artıyor.
Derslerden önce fiziksel ve zihinsel uyanma ve sağlıklı yaşam hedefiyle başlanan Taiji çalışmalarının kısa zamanda tüm üniversiteye yayılmasını arzu eden öğrenciler her çalışmadan sonra çok daha verimli bir ders günü geçirdiklerini, gün boyu kendilerini daha zinde hissettiklerini ifade ediyor.
KÖKLERİ BEŞ BİN YIL ÖNCESİNE UZANIYOR
"Sağlam ve esnek omurga ve doğru nefes, sahip olabileceğimiz en değerli hazinelerdir" temel düşüncesiyle hareket eden Qigong/Taiji egzersizlerinin köklerinin 5 bin yıl öncesine dayandığına inanıldığı belirtilirken, geleneksel Çin tıbbında yaşam enerjisi diye de tanımlanabilen "qi" (çi) enerjisinin dengeli ve düzenli bir şekilde bedende akmasını sağlayan çalışmalardan oluşan Qigong/Taiji’nin, belirli fiziksel duruşlar ve beden hareketlerini etkin nefes teknikleri kullanarak bedenin enerji dengesini düzenleyen Çin tıbbı ve savaş sanatlarının önemli bir parçasını teşkil ettiği bildirildi.
TÜRKİYE’DEKİ ÖNCÜLERİNDEN
Kişinin bütüncül sağlığına katkılarının fark edilmesiyle birlikte başta İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika olmak üzere tüm dünyada verimlilik ve sağlıklı yaşam düşünceleriyle günden güne daha fazla insana ulaşan Qigong/Taiji egzersizlerinin Türkiye’deki öncülerinden olan Yrd. Doç. Dr. Murat Kaplan bu alanda önde gelen ustalardan Grandmaster Samuel Kwok’un yetkili öğrencilerinden ve Dünya Dövüş Sanatları Konseyi’nin Türkiye Direktörü Qigong/Taiji’nin ülkemizde de yaygınlaşması adına çalışmalar yapıyor.
QİGONG/TAİJİ’NİN YARARLARI
Yrd.Doç.Dr. Kaplan, çok çeşitli rahatsızlıklarla mücadelede etkin olduğu bilinen Qigong/Taiji egzersizlerinin düzenli bir şekilde yapılmaları halinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve oksijen dengesindeki güçlü etkisi nedeniyle bedensel, zihinsel ve ruhsal aktivitelerde canlanmaya neden olduğunu belirtti. Bunun sonucunda "anti-aging" (yaşlanmayı yavaşlatma) etkisi oluştuğunun modern tıp tarafından da kabul edildiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Kaplan, şunları kaydetti:
"Qigong/Taiji egzersizlerinin iskelet sistemi, kas tendon, sinir sistemi, dolaşım sistemi, uyku, beden ısısı, kan akışkanlığı, lenf ve hormonal sistem, cinsel enerjiler, boşaltım, sindirim sistemleri ve astım hastalıkları üzerinde etkili olduğu iddia ediliyor. Qigong/Taiji egzersizleri, kasları gevşetir, güç kazandırır, organları güçlendirir, solunumu yavaşlatır, sinirleri güçlendirir, kemik yoğunluğunu artırır, eklem sakatlanmalarını önler, bağ dokularını güçlendirir, sakatlanmalarda iyileşmeyi hızlandırır, stresi azaltır, duyguları dengeler, dolaşımı hızlandırır, kas spazmlarını önler, acıyı azaltır, kalp atış hızını düşürür, kan basıncını düşürür. Ayrıca astımlı hastalara iyi gelir, bronşitin iyileşme sürecini hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, migren ağrılarını azaltır, kalp krizi ve felç ihtimallerini azaltır. Egzersizler duruş bozukluklarını düzeltir, iyi ve sağlıklı bir duruş kazandırır, esnekliği artırır, dengeyi artırır, hafızayı güçlendirir, sindirime katkıda bulunur, böbrek fonksiyonlarını destekler."