Develer Öğrencilere Yardım İçin Güreşti

Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi’nde yapılan ve 7 bin kişinin izlediği deve güreşi festivalinde 200 deve kıran kırana güreşti.
Atça arenasındaki güreşlerde, zaman zaman deve sahipleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Devecilerin kavgaları güreş arenasında bulunan Sultanhisar Belediyesi zabıta ekipleri ve özel güvenlik ekiplerinin çabaları sonucunda büyümeden önlendi. Havanın güzel ve güneşli olması da güreşlere olan ilgiyi artırdı. Atça’da deve güreşleri ilk kez Atça Deve Sevenler Derneği tarafından tertip edildi.
Sultanhisar ilçesi ve Atça Mahallesinin uzun yıllardan buyana deve güreşleri, at yarışları ve boğa güreşleri ile ülke genelinde adını duyurduğunu ifade eden Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya; “Amacımız hem ilçemizi tanıtmak, özellikle de fakir ve hali vakti yerinde olmayan çocuklarımızın da eğitimlerine yardımcı olmaktır. Deve güreşlerimiz 800 yıldan buyana yapılmaktadır. Türkmenlerden gelen geleneğimiz sürdürülmektedir. Deve güreşleri ile halkımız birbirleri ile kaynaşmakta ve dostluklar kazanmaktadırlar. Deve güreş sezonunda Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden gelen develer bu güreş arenalarında güreşerek izleyicilere hoş vakit geçirtmektedirler. Biz bölgemizde düzenlediğimiz çeşitli festivallerimizle ve etkinliklerimizle bölgemizi tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. Geçtiğimiz günlerde bir avukatın deve güreşlerinin yapılmaması için dava açılmasını da değerlendiren Yıldırımkaya, “Deve güreşleri geleneğimiz 800 yıldan buyana orta Asya’dan Türkmen Beylerinden gelen bir gelenektir. Biz bu güreşler ile develere kesinlikle zarar vermiyoruz. Sonra güreşen develerimizin ağızları bağlı olarak güreşiyorlar. Her türlü önlem alınıyor. Bu güreşlerden vazgeçmek mümkün değil. Zaten bu güne kadar bu deve güreş arenalarında ne bir devenin öldüğü görülmüş ve de develere yönelik istenmeyen olaylar görülmüştür. Bu 800 yıllık gelenek olan deve güreşleri engellenemez. Bu arenalarda pehlivan develer güreşiyor. Bu develer doğdukları andan itibaren güreş devesi olarak yetiştiriliyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberleri