Devlet Tiyatroları’ndan Bir Sosyal Sorumluluk Projesi Daha

Sanatsal faaliyetlerden engellilerin de yararlanabilmeleri ile sanat eğitimi ve üretimi içerisinde etkin bir şekilde yer alabilmelerini destekleyen Devlet Tiyatroları, bir sosyal sorumluluk projesi olan ‘Nihayet Bitti’ isimli oyunu seyirciyle buluşturdu.
Sahne düzenlemeleri, ücretsiz gösterimler ve özel dekor tasarımlarıyla engellilerin sanatsal faaliyetler içerisinde daha çok yer almalarını sağlayan Devlet Tiyatroları’nın sahneye taşıdığı tek kişilik ‘Nihayet Bitti’ adlı oyun, insanın yaşadığı çelişki ve sıkıntıları ‘intihar’ çerçevesinde ele alıyor. Sanata gönül vermiş yürüme engelli genç bir sanatçının rol aldığı ve perdesini Devlet Tiyatroları’nda ilk kez açan oyun, aynı zamanda seyircisine farklılıkların engel olmadığını da gösteriyor.
Eserlerinde toplumsal eleştirilere ağırlık veren Avusturyalı oyun ve senaryo yazarı Peter Turruni’nin Viyana’da 1997 yılında sahnelediği ‘Nihayet Bitti,’ Devlet Tiyatroları’nda yönetmen Murat Çidamlı tarafından sahneye taşınıyor. Yaşamı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazetecinin kendisini ölümün kıyısına nasıl sürüklediğini etkili bir anlatımla ele alan oyun, yönetmeninin de anlatımıyla şartlar ne olursa olsun tercihleri yaşamdan ve sanattan yana yapma konusunda izleyenlerine bir umut ışığı olmayı hedefliyor. Acılarının intikamını etrafındakilerden çıkarmaya çalışan hastalıklı bir ruhun vicdanını çözümleme arayışındaki bu trajik öyküde seyirci, insanın kendisini yok etmeden önce kötülüklerinden kurtulabileceği, aksi takdirde bireysel ve hatta toplumsal bir intiharın bizleri beklediği gerçeğiyle yüzleşiyor. Oyunun seyircisini sürüklediği diğer bir arayış ise toplumsal duyarsızlaşmanın her geçen gün arttığı günümüzde intihara meyilli insanların nasıl durdurulabileceği ve ihtiyaç duyulan o elin nasıl uzatılabileceği.
Bir Bektaşi babasının ‘Seni rahatsız eden bir olay ile ilgili önce en kötü ne olabilir diye sor kendi kendine. Kötünün en kötüsü bir süre sonra komikleşir’ nasihati ile seyirciye seslenen yönetmen Çidamlı ise, intiharların en aza nasıl ineceğine işaret ediyor.
OYUNDA +18 YAŞ SINIRI
‘Nihayet Bitti’ oyunu, yönetmenliğini Murat Çidamlı’nın yaptığı Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı Fernando Arrabal’ın eseri olan ‘Üç Tekerlekli Araba’ ile Savaş Dinçel’in Sait Faik’in hayatı ve eserlerinden derlediği ‘Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye’ çalışmalarından sonra aynı dilsel arayıştaki üçüncü eser olarak sahneye çıkıyor. Oyunun sade dekoruyla bütünleşen ışık geçişleri ile ses efektleri sinevizyon gösterimiyle desteklenerek, ölümün kıyısındaki bir insanın yaşadığı yoğun duygu karmaşasını seyirciye adeta yaşatıyor. Dekor ve kostüm kreatörlüğünü genç bir tasarımcı olan Gözde Yavuz’un yaptığı oyunda, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan’a, müzikler ise Onur Yüce’ye ait. Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı olan ve dün seyirciyle buluşan oyun, silah ve intihar öğeleri içerdiğinden yaş sınırı 18 yaş üstü olarak belirlendi.
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşan oyun, Aralık ayı programında 21 ve 28 Aralık tarihlerinde iki temsil daha yapacak.

Haberleri