Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Didim’de, “Pamukta Damlama Sulama” ve “Uygulamalı Tarla Eğitimi” konulu eğitim çalışması düzenlendi.
Aydın’da Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) kapsamında gerçekleştirilen “Didim’de, “Pamukta Damlama Sulama” ve “Uygulamalı Tarla Eğitimi” konulu eğitim çalışması düzenlendi.
“Pamukta Damlama Sulama” projesinde ÇATAK’tan yararlanan bölgenin tek üreticisi olan yer alan üreticilerden Tanmanlar’a ait pamuk tarlasında düzenlenen eğitim çalışmasına Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Didim İlçe Müdürü İsmail Efe, Didim ve Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri’nde görevli teknik personeller ile mühendisler, Ziraat Odası Başkanları, zeytinyağı fabrikası sahipleri, üreticiler ve çiftçiler katıldı.
Pamuk Üreticisi Fuat Tanman yaptığı konuşmada, 2014 sezonunun pamukta sulama konusunda ‘şanslı’ bir sezon olduğunu ancak Çine Barajı ve Menderes Nehri Yatak Temizliğine rağmen ilerleyen yıllarda bölge üreticisini ciddi boyutta ‘susuzluk’ beklediğini ifade etti. Tanman, bu noktada geliştirilen be devlet tarafından ÇATAK projesi ile desteklenen Damlama Sulama tekniğinin; suyun tasarruflu kullanımı, kirli suyun kullanımı ve de ürün veriminin artırılması noktalarında faydalı olduğunu söyledi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ise Aydın ilinin İyi Tarım Uygulamaları ve Zararlılarla entegre mücadelede çok iyi noktalarda olduğunu ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2 yıldır uygulamaya koyduğu Tarla Okulu projesinin çiftçilere yönelik katkı sağladığını ifade eden Çelik, tanıtımı yapılan damlama sulama sisteminin artan kirlilik ve azalan su oranı karşısında zorunlu sayılabilecek noktaya geldiğini ifade ederek, üreticilere başarılar diledi.
Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Hüsamettin Küçükelçi tarafından ve özel firma yetkilileri tarafından bilgilendirme sunumları yapıldı. Sunumların ardından Plaket ve sertifika töreni yapıldı. Daha sonra Damlama Sulama Tekniği ile sulanan Pamuk Tarlasında üreticiler gözlem yaparak merak ettikleri noktaları sordu.