Eczanelerde birçok ilacı bulma konusunda sorunlar yaşanıyor. Hastalar eczane eczane, semt semt ilaç arıyor. Çok önemli hastalıklarda kullanılanlar da dahil yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmuyor. Piyasada ilaç bulma konusunda yaşanan sorun bazı hastalar açısından tehlike oluşturmaya başladı.
Hürriyet gazetesinden Mesude Erşan'ın haberinde görüşlerine yer verilen Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, özellikle ithal edilen ilaçlarda sıkıntı yaşandığını söyledi. Çolak, "İlaç fiyatında ekonomiciler, maliyeciler değil, asıl Sağlık Bakanlığı belirleyici olmalı. Bizim önerimiz kur değişikliklerinin yılda bir değil, piyasa şartları içerisinde gerektiğinde küçük oranlarda da olsa yapılması" dedi.
"İLAÇTA DIŞA ÇOK BAĞIMLIYIZ"
Son üç yıldır fiyatlarının güncellenmesi sürecinde ilaç sıkıntısı yaşandığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu ise, "Temel neden reel döviz kuruyla, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç için belirlenen döviz kuru arasındaki makasın çok açılmış olması. İlaçta dışa çok bağımlıyız, neredeyse yüzde 60'ı ithal. Yerli ilacın da hammaddesi yurtdışından. 20 Şubat'ta yürürlüğe girecek yeni kuru bekleyen firmalar, ürettikleri ilaç adedini azaltıyor veya hiç üretmiyor. Yurtdışından getirdikleri ilaçları piyasaya vermiyor. Bu yıl ağustos ayında yaşadığımız döviz krizinden sonra firmalar çok daha fazla tedbir aldı" dedi.
"KAYIPLAR OLABİLİR"
Ağrı kesiciden tansiyon ve diyabet ilacına kadar ilaca erişimde ciddi sorun olduğunu vurgulayan Sarıalioğlu şöyle devam etti: "Bugün maalesef yaklaşık 500 kalem ilaç piyasada yok. Hastalarımız da ciddi sıkıntı içinde. Hastalara üzülüyor, çok ciddi sıkıntıları olabileceğini biliyoruz çünkü. Depoları arıyoruz, onlarda olmadığını öğrenince diğer eczacı arkadaşlarımıza soruyoruz. Üç kutu ilaç alması gerekirken, bulabilirsek bir kutuyla yollayıp, 'idare et' diyoruz. Sorun acil çözülmeli. Geri dönülmez olaylara, hasta kayıplarına yol açabilir. Türkiye'nin her yerinde sıkıntı var."