Ahşap Hat Sanatıyla Hayata Bağlandı

Geleneksel El Sanatları Sanatkarı Durmuş Turanoğlu, 33. kişisel sergisini İzmir’in Aliağa ilçesinde açtı. Aliağa Belediyesi ve Aliağa Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen sergide bir kültür mirası olan hat sanatının incelikleri görücüye çıkarıldı.
Ahşap hat sanatına olan tutkusunu 33. kişisel sergisini açarak kanıtlayan Durmuş Turanoğlu’nun sergisinde Allah’ın 99 adı olan Esma’ül Hüsna’nın yer aldığı eser başta olmak üzere, içinde ‘Ne olursan ol yine gel’ yazılı semazen figürlü eser ve Türk Bayrağı üzerindeki ayyıldızın içerisine besmele ve Kelime-i Tevhid işlemesi en çok dikkat çeken eserler arasında yer aldı. Katılımın yoğun olduğu serginin açılış kurdelesini Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka birlikte kesti. Açılışa katılan konuklarıyla tek tek ilgilenen Sanatçı Durmuş Turanoğlu, sergiden elde edeceği gelirin yüzde yirmisini Çocuk Esirgeme Kurumuna bağışlayacağını açıkladı.
HAMMADDE GEMİ SÖKÜM TESİSİNDEN
Sergilenen eserleri inceleyen ve eserler hakkında bilgi alan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, şaheser nitelikte olan emsalsiz eserlerin yer aldığı sergiyi gezerken çok etkilendiğini söyledi. Hat sanatını ahşap ile buluşturan Sanatçı Durmuş Turanoğlu’nun nadide eserlerinin sergilenmesine Aliağa Belediyesi ve Aliağa Ticaret Odası olarak ev sahipliği yapmalarından ötürü mutluluğunu ifade eden Başkan Acar, şöyle konuştu: “Eserleri büyük bir beğeniyle inceledik, hat sanatını ahşapla buluşturan bu serginin mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken bir sergi olduğuna inanıyorum. Bu sergide yer alan eserlerde kullanılan ham maddenin, Aliağa’da faaliyet gösteren gemi söküm tesislerinde çıkan tik ve maun ağaçlarından olması da gemi sökümün geri kazanıma verdiği katkı bağlamında bizim için gerçekten büyük anlam ifade ediyor.”
“BU SERGİ BENİM DÜĞÜNÜM”
33. sergisini açmanın mutluluğunu yaşayan Durmuş Turanoğlu da “Yapmış olduğum bu sanatı birilerinin görmesi beni çok mutlu ediyor. Nasıl ki güzel bir söz vardır, ‘cenaze de, düğün de kalabalık olur’ diye. Bu da benim düğünümdür” diyerek kültür ve sanata ilgi duyan herkesi sergisine davet etti. Eserleri hakkında bilgi veren Turanoğlu, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde sökülen hurda gemilerden temin ettiği maun, ceviz, kayın gibi sert dokulu ahşap üzerine hiçbir boyama, renklendirme ve eskitme yapmadan oyma yaparak işlediği hat eserlerinin orijinal hattat yazıları olduğunu söyledi.
YAŞAM ÖYKÜSÜ
Ahşap oyma ve hat sanatçısı Durmuş Turanoğlu’nun filmlere konu olabilecek yaşam öyküsü tüm katılımcıları duygulandırdı. 1996 yılında geçirdiği elim bir kaza sonucu bir bacağını kaybettiğini ve bu nedenle Astsubay rütbesiyle görev yaptığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan malulen emekli olmak zorunda kaldığını anlatan Turanoğlu, “Bacağımı kaybetmenin ve çok sevdiğim işimden ayrılmak zorunda kalışımın şokunu henüz üzerimden atamamışken, 1999 yılındaki büyük Marmara depreminde canım gibi sevdiğim sevgili eşimi ve dünyalar güzeli kızımı kaybettim. İlk zamanlar evden dışarı çıkmıyordum. Dış dünya ile bağımı kesmiştim. Ancak sonradan bir tesadüf eseri hiç eğitimini almadığım, bilgi sahibi bile olmadığım ahşap oyma ve hat sanatıyla ilgilenmeye başladım. Hat sanatı beni yaşama geri döndürdü. İntihar etmeyi düşünürken bir anda hayata sımsıkı bağlandım ve bugüne kadar yüzlerce esere, onlarca sergiye imza attım. Bana bu meziyeti veren Cenabı Allah’a, ne kadar teşekkür etsem azdır” dedi.
Durmuş Turanoğlu’nun Ahşabın Hat Sanatıyla Buluşması adını verdiği 109 eserden oluşan sergisi 25 Ocak gününe kadar ziyarete açık kalacak.

Diğer Haberleri