Diyanet’ten Afrika’ya “sevgi Mektubu”

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İzmir’de düzenlenen toplantıda “Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi” hakkında bilgiler verdi. Toplantıda konuşan Yılmaz, vekalet yoluyla yollanan kurbanları birer ’sevgi mektubu’na benzetti.
Yurt içinde yapılan 3. toplantı olan organizasyona geçilmeden önce Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun’un yanı sıra Ege Bölgesi’nde görev yapan il ve ilçe müftüleri ile diyanet görevlilerinin katıldığı toplantıda konuşan İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, geçtiğimiz sene “Vekaletle Kurban Kampanyası”nı başarıyla tamamladıklarını belirterek, “Bu toplantı geçen seneye göre yeni bir atılımın kıvılcımını teşkil edecektir. Yurdun en ücra noktalarına kadar yayılmış bir teşkilatız, bu açıdan yapacak olduğumuz her türlü çalışmadan verim almak durumundayız” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan ’Vekaletle Kurban Kesimi’ video gösteriminin yapıldığı toplantıda Diyanet görevlilerine seslenen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, geçen sene Ege Bölgesi’nden kampanyaya katılanlara teşekkür etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın anayasal bir kuruluş olduğunu söyleyen Yılmaz, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) iki önemli görevi var birisi halkı din konusunda aydınlatmak, öbürü ise ibadethaneleri ve ibadetleri yönetmek. Kurban ibadetinin yönetimi de DİB’e yakışıyordu. 2002 yılından beri hem merkezde hem de taşrada kurban komisyonları teşkil ediliyor. Kurban kesmenin hem ibadet açısından hem de sağlıklı şekilde yürütülmesi açsından belediyelerle ilgili kuruluşlarla işbirliğiyle hizmet veriyor” diye konuştu.
Kentlerde yaşayanların kurban kesimi konusunda ciddi sorunları olduğunu da söyleyen Yılmaz, “Kurban kesimi üzerlerine vacip olan insanların, özellikle de kentlerde ciddi sorunları var. Evlerin apartmanlaştığı çağımızda insanlara hem kurban kesme konusunda rehberlik etmek hem de başka yerlerde kesimi konusunda vekaletle kesmek konusunda DİB’in sorumluluğu var. Bir de ülkemiz dışında yaşayan kardeşlerimize kurban etinden bir sevgi mektubu ulaştırma, köprü kurma sorumluluğu var” diyerek, kampanyanın ne kadar faydalı olduğunu anlattı.
Bu sene Kurban Bayramı’nda hedeflerinin 150 bin vekalet kurban olduğunu söyleyen Yılmaz, "Hesabımız şu; Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak 130 bin imam hatip görevlimiz var. 90 bin kadar aktif cami ve mescidimiz var. 20 bin civarında Kur’an kursumuz var. Şimdi her görevlimiz kendi kurbanlarından birisini, her camiden bir tane, her Kur’an kursundan bir tane olsa 240 bin tane olur. Ben bu sene bu kadarını kesemeyeceğimizi düşünüyorum, çünkü hazırlığımız ona göre değil. 150 bin inşallah çıtamız olacak ve ben arkadaşlarımızın her birinin önce kendilerinin vermesini istiyorum. Şahsen ben, 2010 yılından beri kurbanlarımdan bir tanesini muhakkak Diyanet Vakfı’na veriyorum. Gerçekten Türkiye Diyanet Vakfı, en ücra yerlere kadar elindeki o gücü kullanarak, idari gücü kullanarak, devlet gücünü kullanarak TİKA’nın, büyükelçiliklerimizin, müşavirliklerimizin ve buradan gönderdiğimiz ekiplerin gücünü kullanarak en liyakatli şekilde bu işi gerçekleştirdiği için veriyorum" ifadelerini kullandı.
Afrika’da yaşayan Müslümanların Türkiye’den çok şey beklediğini de söyleyen Yılmaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’yi çok önemli görüyorlar. ‘Parlayan bir yıldız gibi görüyoruz’ diyor Mali Diyanet İşleri Başkanı. ‘Biz Türkiye’yi parlayan yıldız gibi görüyoruz ve Türkiye’nin bize el uzatmasını istiyoruz’ diyor. Afrikalılar bir el bekliyor. Tutup kaldıracak ‘hadi yürüyün’ diyecek bir el bekliyor, bir işaret bekliyor. Öyle zannediyorum ki Cenab-ı Hak, insanlar arasında ikbal günlerini döndürüyorsa sıranın oraya geldiği açıktır. Dolayısıyla, Afrika bu manada da büyük bir potansiyel. Biz bu sene daha çok Afrika merkezli olmak üzere bu kurban organizasyonumuzu oraya taşımak ve 15 bin civarındaki sayının büyük bir kısmını oralarda kesmek ve Türkiye’deki kardeşlerinden onlara birer sevgi mektubu göndermek istiyoruz. Buradan giden kurban aslında bir sevgi mektubudur. ‘Biz, sizi seviyoruz, etimizi sizinle paylaşıyoruz’ mesajıdır ve çok anlamlıdır.”
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun ise kurban kesimi hakkında sunum yaptı.

Diğer Haberleri