Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdülkadir Yıldırım gribe karşı alınacak tedbirler ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.
Gribin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olmadığını ifade eden Yıldırım, yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösterdiğine ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle zatürree gibi ikincil hastalıklara da sebep olabileceğine dikkat çekti.
Sebze ve meyvelerde sağlıklı yaşam için gerekli vitamin olmasından dolayı dengeli beslenen bir insanın ek vitamin takviyesine ihtiyacı olmadığını belirten Yıldırım, gripten korunmak için beslenmeye ve mevsime uygun giyinmeye dikkat etmek gerektiği, grip olunduğu takdirde çok ağrı var ise ağrı kesici almak gerektiğini söyledi.
Gribe yakalanmamak için aşı ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi tavsiyesinde bulunan Yıldırım, grip aşısının yüzde 70 ve yüzde 90 oranında koruma sağladığını vurguladı.
GRİP SOĞUK ALGINLIĞINDAN FARKLIDIR
Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Abdülkadir Yıldırım, halkın algıladığından farklı olarak soğuk algınlığı ile gribin birbirinden farklı olduğunu, gribe yakalanmış kişilerin ateşinin 38 derece ve üzerinde seyrettiğini, grip olan kişinin boğaz şişkinliği, mide bulantısı, halsizlik yaşadıklarını belirtti. Grip tedavisinde sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, ateş olması durumunda ateş düşürücü kullanılmasını, soğuk suyun altına girmenin kesinlikle zararlı olduğunu ifade etti.