Bildirgeye bir çok kuruluş katkı sunarken İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da oluşturulan seçim strateji merkezlerinde son şekli verildi. 50 sayfa özeti çıkarılan bildirgede ekonomi ayrı bölümde değerlendiriliyor.
7 Haziran genel seçimlerinde barajı geçip geçmeyeceği tartışılan ve kilit parti konumuna gelen HDP, yarın İstanbul'da geniş katılımlı bir toplantı ile seçim bildirgesini açıklayacak. Bildirgeyi açıklamaya yönelik hazırlıklar da tamamlandı.
HDP'nin bildirgesi Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK)bileşenleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin görüş ve düşünceleri doğrultusuna hazırlandı. Bildirge akademisyen, yazar ve aydınların görüşleri ile zenginleştirildi. Bildirgeye yansıyacak bilgilere İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da son şekli verilirken Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ise geneli üzerinde çalıştı.
HDP yönetimi tarafından son şekli verilen bildirge yüzlerce sayfadan oluşuyor. Ancak okunacak özeti 50 sayfa olarak belirlendi. Bildirgede önemli bölümlerden temel başlıklar da çıkarılacak. Ancak bu kez bilinenlerin aksine bildirgede bu kez ekonomiye önemli yer veriliyor. Türkiye'de yoksulluk, işsizlikle ilgili önemli tespitlere yer verilen bildirgede, bu sorunları ortadan kaldıracak çözümler, uygulanacak ekonomik modeller ve buna dönük ekonomistlerin önerileri sıralanıyor. Bildirgede, düşünce özgürlüğünün sağlanması, demokratikleşmenin sağlanması, demokrasinin eksiksiz uygulanması, kimlik ve kültürlerin kabul edilmesi ve Kürt sorununun çözümü gibi temel sorunlara da vurgu yapılıyor. Bildirgede, Diyanet kurumu ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, yeni Anayasa yapılması ve ana dilde eğitim yapılması gibi maddeler de dikkat çekiyor.
Kadın bildirgesi
Listelerinin yarısına yakınını kadınlardan oluşturan HDP, buna uygun ayrı kadın bildirgesi hazırladı. Kadınlar tarfından hazırlanan kadın seçim bildirgesi genel seçim bildirgesine dahil olacağı, ancak ayrı açıklanacağı öğrenildi.
Süreç ve mutabakat
HDP'nin seçim bildirgesinde, Kürt sorununun çözümü kapsamında devam eden çözüm sürecine de ayrı bir yer veriliyor. Bildirgede, İmralı ve Kandil ile görüşmelerden sonra hükümetle 10 maddenin "görüşülmesi" üzerinde anlaşmaya varılması ve bunu, "Dolmabahçe Mutabakatı" adıyla ve ilk kez hükümetin yetkili bakanları ile ortak bir toplantıda kamuoyuna duyurulmasına yönelik bilgilere de yer veriliyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da bulunduğu toplantıda, HDP'nin İmralı heyeti Üyesi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, mutabakatın özünü oluşturan 10 maddeyi tek tek okumuştu. Çözüm süreci, aşamaları ve çözümsüzlüğe neden olan politikalara da yer verilen bildirgede, sürecin ilerlemesi için KCK'nın ve hükümetin üzerine düşen görevler ve kısa vadede yapılması gerekli çalışmalara da yer veriliyor.