Kütahya’da Çiğ Tatbikatı

Kütahya’da, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri tarafından gerçekleştirilen çığ tatbikatı gerçeğini aratmadı.
Valilik tarafından planlanan, İl Jandarma Komutanlığı kışlası ile Yellice Dağı batı yamaçlarında icra edilen Arama-Kurtarma ve Doğal Afet olaylarına müdahale tatbikatını, Vali Şerif Yılmaz ve protokol mensupları izledi.
Tatbikat kapsamında Kütahya ili genelinde yoğun kış ve doğa şartlarında meydana gelen veya gelebilecek kaybolma ve yardım taleplerine en kısa sürede doğru müdahale tekniklerinin personele öğretilmesi ve bilinçlendirilmesi ile vatandaşa yönelik arama-kurtarma ve müdahale hizmetlerindeki etkinliğin artırılması, ilgili kuruluşların koordine ve işbirliğinin geliştirilmesi hedeflendiği belirtildi.
Valilik tarafından planlanan ve Kütahya İl Jandarma Komutanlığı koordinesinde Arama-Kurtarma ve Doğal Afet Olaylarına Müdahale Kış Tatbikatına Kütahya İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Asayiş Timleri, Bursa İl Jandarma Komutanlığına bağlı Uludağ Profesyonel Jandarma Arama Kurtarma Timleri (JAK), AFAD Müdürlüğü Ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Kütahya İl Jandarma Komutanlığına bağlı Olay Yeri İnceleme Timleri ile İz Takip Köpek Unsurları ve İl Özel İdaresine bağlı uzman ekipler teçhizat ekipmanları ile birlikte katıldı.
Bursa İl Jandarma Komutanlığına bağlı Uludağ JAK Timi ile AFAD İl Müdürlüğüne bağlı ekiplerce tatbikat alanında açılan stantta eğitim ve tatbikata katılanlara arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılan araç-gereç malzeme-teçhizat ve donatım tanıtım ve kullanımı ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Ardından gerçek hava ve doğa koşullarında 2 ayrı senaryo kapsamında arazide kaybolan bir şahsın 156 Jandarma İmdat-İhbar hattında bulunan “Acil Konum Belirleme Sistemi”nden faydalanılarak yer tespitinin yapılmasına müteakip kurtarılması ile çığda arama kurtarma tatbikatları uygulamalı olarak icra edildi.
Tatbikatta, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun önemi vurgulanmış olup, kaybolan vatandaşların İl Jandarma Komutanlıklarında bulunan 156 Jandarma İmdat-İhbar hattını doğrudan aramaları halinde “Acil Konum Belirleme Sistemi”nden faydalanılarak bulundukları yerin yaklaşık olarak doğru tespitinin yapılacağı ve kendilerine arama-kurtarma ekiplerinin en kısa sürede ulaşabileceği hususu öne çıkartıldı.
Arama-Kurtarma ve Doğal Afet Olaylarına Müdahale Tatbikatına Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ile Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, Kütahya İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz , İl AFAD Müdürü Ahmet Ali Artun ve İl Sağlık Müdür Vekili Dr.Erkan Gaygısız ile bazı protokol üyeleri de katıldı.

Diğer Haberleri