2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.7 büyüyen Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 2.1 büyüdü. Böylece Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 3.3 büyümüş oldu. Büyüme rakamlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, tüm dünyanın büyük bir siyasal ve ekonomik sınavdan geçtiği, Türkiye’nin ise seçim süreci yaşadığı bu dönemde ekonominin 19 çeyrektir büyümeye devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu, ancak 2023 hedefleri için ekonomide sanayi üretimini önceleyen bir restorasyona ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
“HÜKÜMETİN EKONOMİ PROGRAMINI SON DERECE ÖNEMLİ BULUYORUZ”
Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulan 62. Hükümetin ekonomi programındaki ‘Rekabetçi, Yenilikçi, Yeni Türkiye ve Yapısal Dönüşüm’ ifadelerinin bu ekonomik restorasyonun işaretçisi olduğuna dikkat çeken Başkan Kütükcü, “Bugüne kadar teknolojiyi transfer ederek büyüdük. Ancak bundan sonraki süreçte daha yüksek büyüme oranlarını yakalamak ve yeni bir kalkınma hamlesi gerçekleştirmek için kendi üniversitelerimizde ürettiğimiz bilgiyi, kendi fabrikalarımızda sanayi ürününe dönüştürmek, kendi markalarımızla küresel piyasalara sunmak zorundayız. Bu noktada 62. hükümetimizin ekonomi programını son derece önemli buluyoruz” dedi.
İkinci çeyrekte büyümedeki yavaşlamayı sanayi üretimindeki yavaşlamaya bağlayan Başkan Kütükcü, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.3 artan sanayi üretiminin ikinci çeyrekte yüzde 3.1 artmasının büyümenin seyrini zayıflattığını, ancak bu durumun kalıcı olmayacağını, yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde Türkiye’nin büyüme oranlarında daha iyi bir performans göstermesini beklediklerini söyledi.
“KONYA, EKONOMİYE POZİTİF KATKI VERİYOR”
Konya’nın Türkiye’nin büyümesine pozitif katkı verdiğinin altını çizen Başkan Kütükcü, Konya’nın sanayi üretimi, ihracat rakamları ve istihdam kapasitesiyle güçlü bir seyir izlediğini, önümüzdeki dönemde bu gücün artarak devam edeceğini kaydetti. Konya’nın şu anda bir yatırım döneminde olduğunu belirten Başkan Kütükcü, özellikle Konya Organize Sanayi Bölgesi 4. Kısım Genişleme alanındaki 105 yeni fabrikanın üretime geçmesiyle birlikte şehirde yeni bir hareketlenmenin başlayacağını işaret etti.
“BANKALAR RİSK ALMALI, PROJE ORTAĞI OLMALI”
Başkan Kütükcü, sanayinin en önemli problemlerinin başında finansman konusunun geldiğini, bu konuda özellikle bankalara ve finans kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, bankaların artık sadece para satan değil, risk alan, sanayicilerin projelerine ortak olan kurumlar haline gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.