Türkiye’de ulaşımı ücretsiz yapması ve en ucuz suyu satması ile gündeme gelen Tunceli’nin Ovacık Belediyesi, 600 dönümlük Hazine arazisine yoksullara dağıtmak için nohut, patates ve fasulye ekti. Bu ürünlerden nohut hasadı başladı. Ovacık Belediye Başkanı TKP’li Fatih Maçoğlu, nohutta beklentilerinin üzerinde verim aldıklarını, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen gönüllülerin türkü ve marşlar eşliğinde çalıştığı söyledi.
Bu uygulamalarıyla Ovacık’ta kollektif bir yaşamın olabileceğini Türkiye’ye ispat ettikleri görüşünü savunan Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, şunları söyledi: "Aslında bu yıl yapılan ilk hasat değil. Bu geçen yılda çok az bir ekim yaparak deneme yapmıştık. Ama bu yıl sadece nohut için 150 dönüm ekim yaptık, gelecek yıl bunu daha da arttıracağız. Bugünlerde hasadını yapıyoruz. Her gün en az 30 ile 50 kişi arası gelip tarlada nohut topluyor ve 7 gündür buraya gelen herkes gönüllülük içinde büyük bir zevkle tarlada çalışıyor. Çünkü, elde edilecek ürünün gerçek manada hak sahibine ulaşacağı bilincini taşıyor buradaki herkes. Halk için kollektif bir yaşamı artık günlük hayatın bir parçası yaptık. Düşünün ki; Avrupa’nın bir çok kentinde yada Türkiye’nin diğer kentlerinde tatil için Dersim’e gelenler katkı olsun diye tatil yapmadan 7 gündür burada çalışıyor."
YOKSULLARA VE ÖĞRENCİLERE
Belediye Başkanı Maçoğlu, elde edecekleri gelirin yoksullara dağıtılacağını ve öğrencilere burs olarak verileceğini belirterek, şöyle dedi: "Komünizmin ana hedefi halk ile birlikte üretmek ve kollektif bir yaşamı hayata geçirmek. Gördüğünüz gibi Ovacık’ta artık üretim en üst seviyede ve kollektif bir yaşam bilinci giderek artıyor. Gelecek yıl bu konuda daha geniş kapsamlı ekim yaparak daha fazla ürün üreteceğiz. Hem yoksul vatandaşımıza sahip çıkacağız, hem de öğrencilerimizin okumasında katkı sağlayacağız. Nohut kuru fasulye ve patates hasadı tamamlandığında elde edilecek ürünlerin bir kısmı tohum olarak köylüye dağıtılacak, bir kısmı yoksul halka dağıtılacak ve diğer kısmı piyasaya satılacak ve elde edilecek gelirle öğrencilerimize burs olarak dağıtılacak. Halkımız ile birlikte bunu başardığımız içinde son derece mutluyuz. Ürünlerimizin tamamı organik ve doğal hiçbir kimyasal yada yapak katkı asla söz konusu değil. Ürünlerimizin satışı konusunda hiç bir sıkıntı yok. Türkiye’nin birçok ünlü markası ve birçok vatandaş bu ürünleri almak için bize talepte bulunuyor ve beklentimizin çok üzerinde talep var şu an."
Nohut hasadında çalışan gönüllülerden üniversite öğrencisi Güneş Kaçar, "İzmir’den Tunceli’ye tatil için geldim ama komünist belediyenin nohut hasadı yaptığını duyunca koşup geldim ve tarlada çalıştım. Burada olmaktan da mutlu oluyorum. Zorlansam da çalışacağım çünkü, burada halk için halk yararına ve öğrencilerimizin okuması için bir üretim yapılıyor .Bu Türkiye’ye örnek bir çalışmadır" dedi.