2010 yılından beri Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'nde (National Security Affairs Department) (NSA) Türkiye ve Ortadoğu uzmanı olarak çalışan Ryan Gingeras'ın kaleme aldığı kitap, "Eroin, Organize Suçlar ve Modern Türkiye'nin Kuruluşu" adını taşıyor.
Gingeras kitabında, Türkiye'nin 80'li, 90'lı ve 2000'li yılların karanlık dünyasına mercek tutarken, özellikle Susurluk'ta ortaya çıkan dökülen ilişkiler ağını masaya yatırıyor.
Uzmanlık alanları, Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Kafkasya, Organize suç ve uyuşturucu ticareti olan yazarın, kitabının giriş bölümünü neredeyse Kurtlar Vadisi'ne ayırması dikkat çekiyor.
Kitap diziyle ilgili şu tespitle başlıyor: Kurtlar Vadisi'nde Türkiye Cumhuriyeti'nin, hukuk ve seçilen görevliler tarafından yönetilmek yerine, aslında gizlice 'Kurtlar Konseyi' denen ve başında mafya patronlarının bulunduğu bir örgüt tarafından kontrol edildiği ve bu örgütün hükümeti arka planda idare etmekte olduğu açığa vuruluyor.
Gingeras, ilerleyen satırlarda, "Kurtlar Vadisi aracılığıyla organize suç karşımıza, Türk politikasının gerçek dünyasını anlamamız açısından bir tür giriş kartı olarak çıkıyor" görüşünü ortaya koyduktan sonra, Kurtlar Vadisi'nin Türkiye'nin son 30 yılındaki karanlık geçmişine ışık tuttuğunu savunuyor.
"Kurtlar Vadisi dünyası bize gösteriyor ve inandırıyor ki, organize suç dediğimiz şeyin en azından bir kısmını zaten devletin kendisi oluşturuyor. Bir önerme olarak diyebiliriz ki, geçtiğimiz otuz seneye Türkiye'nin gelişimi açısından bakacak olursak, bu gelişimin geçerlilik ilkesinin belli unsurlarını barındırdığını görürüz."