Kurban Bayramına kısa bir süre kala Manisa’da kurbana hazırlanan hayvan üreticileri dertli. Yılın sadece bir ayında kazanabildiklerini belirten hayvan üreticileri, devletin ithal alımı durdurarak, yerli üreticiyi teşvik etmesini talep etti.
Yunusemre ilçesi Barbaros Mahallesinde 30 yıldır üreticilik yapan 44 yaşındaki Gürsel Aldemir, bu sene kurbanlık fiyatlarının 700-900 TL olmaması halinde tamamen zarar edeceklerini belirtti. Devletin yerli hayvan üreticisini desteklemesini isteyen Aldemir, özellikle yem fiyatlarının aşağıya çekilmesini ve devlet desteğinin artırılması gerektiğini söyledi.
“Yem fiyatlarından mağduruz” diyen Aldemir, “Devletimizden ve Tarım il müdürlüğümüzden hayvancılığı desteklemesi ve bizzat el atmasını istiyoruz. Kurban geldiği zaman kurban zamanı dışarıdan hayvan ithal ediyorlar bizi mağdur duruma düşürüyorlar. Bu yüzden üretim bitmektedir. Ne yetiştirebiliyoruz. Ne de üretebiliyoruz. Mağduruz. Başta yem fiyatları olmak üzere tarım il ve hayvancılık müdürlüğümüzden ricamız yem fiyatlarına el atmasını ve devletimizin de desteklemeyi arttırmasını istiyoruz ve kurbanı doğal şartlarda yetiştirilmesini istiyoruz. Yemsiz hayvan olmuyor. Yemin torbasını 60 liradan alıyoruz. Mağdur durumdayız. Hayvancılık bitme noktasına geldi. Devletimizden destekleme istiyoruz. Bir hayvan tam bir yılda yetişiyor. Bir yılda bir kurban vakti kurbanı satıyoruz. Kurban vakti hayvan satıyoruz. Elimiz ya para görüyor ya suya ya yeme ya da elektriğe gidiyor. 11 ay bir sene hayvana bakıyoruz ve kurbanı bekliyoruz” dedi.
Bu seneki kurbanlık koyun fiyatları hakkındaki beklentilerini de açıklayan Aldemir, “Ortalama fiyat beklentimiz 700-900 lira arasında. Bu fiyat aralığında olmazsa işin içinden çıkamayız. Fiyatlar bu şekilde olursa mağdur olmaktan kurtuluruz. Bu fiyatlardan aşağıya düşerse mağdur durumdayız. Bize bir kuzunun maliyeti anasından doğup da beş ay bakmamız 500 lira. Bu kuzuyu biz nasıl verelim. 700-900 arasında verirsek biraz mağdur olmaktan kurtuluruz. Yoksa hüsran yaşarız. Tarım il müdürlüğünden ricam tekrar tekrar söylüyorum dışarıdan hayvan gelmesini engellesinler, durdursunlar. Bu duruma devletimiz el atsın. Yoksa mağdur durumdayız. Her sene kurban zamanı dışarıdan hayvan getirip kurban pazarlarına yığıyorlar. Bu hayvanların neyle beslendiği belli değil. ne verdikleri belli değil, pancar mı veriyor ne küspesi veriyor belli değil. Gelsinler bizim yerimizi incelesinler, yemimizi suyumuza kadar incelesinler. Her şey doğal. Doğal olarak bakıyoruz. Çoluk çocuğumuzla her gün 24 saat içindeyiz. Sabaha kadar hırsız bekliyoruz. Günlerce uykusuz kaldığımız oluyor. Sabaha kadar dışarıda kalıyoruz. Dışarıdan hayvan getirilmesi durdurulmazsa üretim bitme noktasına gelecek. Kurbanlık da yetiştiremeyeceğiz, et de bulamayacaklar, süt de bulamayacaklar” şeklinde konuştu.