Kampları tercih etmeyerek kentlere dağılan Suriyeli mültecilerin akın ettiği İzmir’de, mülteci nüfusunun ciddi rakamlara ulaşması kiralık daire problemini de beraberinde getirdi. Uygun daire bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği İzmir’de, mevcut boş dairelerin aylık ücretlerinde de fahiş artışlar dikkat çekiyor.
Yetkililerden alınan bilgilere göre, İzmir’de 50 bin kayıtlı mültecinin olduğu ve bu sayının her geçen gün arttığı belirtilirken, kayıt altına alınmayanlar ile bu nüfusun 100 bini geçtiği öne sürülüyor. Ev bulamayan Suriyelilerin önemli bir kısmı dükkanları kiralayıp oralarda yaşıyor. Her geçen gün artan mülteci sayısı İzmir’de yaşayan vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Belli bir plan izlenilmediği için kontrol altına alınamayan bu durumun daha ne kadar devam edeceği merak konusu olurken, kiralık daire bulmakta güçlük çeken İzmirli vatandaşlar ve özellikle üniversite öğrencileri endişe içerisinde soruna çözüm bekliyor.
Suriyeli mülteci sayısının fazla olduğu yerlerden olan Bornova’nın Mevlana Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, "Her geçen gün yeni mülteciler geliyor ve kültür farkından ötürü çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Hırsızlık ve dilencilik arttı. Ayrıca çok düşük ücretlere çalışarak bizlerin işten çıkarılmamıza dahi sebep olabiliyorlar" dediler.
EMLAKÇILARDA KİRALIK DAİRE İLANLARI AZALDI
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada, “İzmir bir öğrenci şehri olmaya başladı. Dışarıdan gelen göç ve ayrıca Suriyelilerin de İzmir’e akın etmesi kiralık ev talebini yukarıya çıkarıyor. Bu durum karşısında kiralık daire bulma konusunda ciddi zorluklar çekiyoruz. İzmir’de kiralık daire kalmadı. Daire bulmakta zorlanıyoruz. Talebin fazla olması ve kiralık dairelerin yetersiz olması fiyatları da yükseltiyor” dedi. Ev sahiplerinin dairelerini Suriyelilere kiraya vermek istemediğini dile getiren Güleroğlu, “Ev sahipleri genelde yerli halkı tercih ediyor. Çünkü kaçıp gitmelerinden ve elektrik, su faturalarını ödememelerinden korkuyorlar. Bize bu konu hakkında çok şikayet geliyor” diye konuştu.
Bu arada, üniversitelerde kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler ev arayışına başladı. Kiralık daire bulmakta zorlanan öğrenciler, mevcut evlerin kira ücretlerinin yüksek olmasından dert yandı.