Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere Davos’a gelen B20 Türkiye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu yıl yaklaşık 20 büyük etkinlik düzenleyeceğiz. Bu da bugüne kadar B20’nin dönem başkanlığında ilk defa olacak” dedi.
B20 Dönem Başkanı olarak Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, B20 kapsamında birçok etkinlik düzenleyeceklerini ifade ederek, “G20 ve B20 etkinlikleri Kore’yle beraber Kore’nin dönem başkanlığında başladı. Aslında başlamasının sebebi bütün dünyadaki finansal krizin başlamasıyla beraber, eskiden finans bakanlarının bir araya geldiği platformlarda liderler bir araya gelmeye başladı. Çünkü siyasetin küresel ölçekte muhakkak işin içine dahil olması gerektiği ihtiyacı duyuldu. Bunun paralelinde de iş dünyasız ekonomik meselelerin çözülebilmesi mümkün değil. Onun için de bunun paralelinde B20 kuruldu. Ve çok da başarılı oldu geçmişte. Bu dönemde de maalesef ekonomilerde müthiş belirsizlikler var. Nereye gittiğine yönelik herkesin kaygıları var. Bütün dünyadaki iş yapanların, siyasetçilerin müthiş kaygıları var. İşte bir anda petrol fiyatları yarıya düşüyor. Amerikan Merkez Bankası’nın aldığı karar, Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı karar, İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı kararlar dünya ekonomisini etkiliyor. Bir taraftan ticaret küreselleşecek, globalleşecek deniliyor, bir taraftan içine kapanma var. Bir taraftan ticari bloglar gelişiyor. Bu kapsamda bunların hepsinin tartışıldığı platformda karar alma süreçleri için Türkiye’de bir araya geleceğiz. Yaklaşık bu yıl 20 büyük etkinlik düzenleyeceğiz. Bu da bugüne kadar B20’nin dönem başkanlığında ilk defa olacak” dedi.
İşsizlikle ilgili birçok çözüm üretmek için çabalayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Buradaki başlıklar itibariyle, birincisi istihdam yani işsizlik ele alınacak. İşsizlikle ilgili çözümler neler dediğinizde genç işsizlik, kadın işsizlik ve insanların istihdamındaki gençler arasındaki işsizlik, bütün dünya ülkelerini özellikle korkutmakta. Ülkelerin refah düzeylerinin artmasıyla beraber yani az gelişmişlikten orta gelir düzeyine gelen insanlar var. Orta düzeye gelen insanların önümüzdeki dönemde sosyal beklentileri neler olacak, bu bilinmiyor. Bununla ilgili ne tedbir alacak hükümetler, bu belli değil. Özellikle büyümenin sağlanabilmesi için, tekrar pozitif anlamda büyüyebilmesi için yatırımlar çok önemli. Altyapı yatırımları bunun başlıcası. Bunlara peki finansman nasıl bulunacak? Bir önemli tartışma konusu bu. Ve bugüne kadar ihmal edilmiş olan kobiler. Kobiler ilk defa Türkiye’nin dönem başkanlığı yani B20 dönem başkanlığımız sırasında önceliklerden bir tanesi olacak. Çünkü G20 ülkelerinin ekonomilerine baktığınız zaman, kobiler yüzde 60-70 civarında ekonomilerindeki istihdamı sağlıyor. Örnek vereyim, Türkiye’deki ihracatın yüzde 60’ını kobiler gerçekleştiriyor. Fakat kobiler bugüne kadar ihmal edildi. Onun için bizim de ortaklarımız, büyüklerin, küçüklerin ortaklıkları bu kapsamda onların dertlerinin konuşulduğu bir platform olacak ki ortaklarınız ne kadar güçlüyse, siz de o kadar güçlüsünüz. Yoğun bir gündem bizi bekliyor. Küresel ölçekte ticaret yapabilmelerini ve büyüyebilmelerini kobilerin büyümesi aslında ekonomilerin büyümesiyle eşdeğer” dedi.